Anyagi javulást ígér a diktátor

Az Angola elnöki tisztét 33 éve betöltő Jose Eduardo dos Santos várhatóan további öt évre kap mandátumot a pénteki parlamenti választások nyomán.

Ez mindössze a harmadik választás az afrikai országban, amióta 1975-ben kivívta a függetlenséget Portugáliától.  Ugyanis a felszabadítási harcban szerepet játszó három fegyveres mozgalom, így elsősorban az MPLA és az Unita között aztán több mint 25 évig tartó véres polgárháborúban dőlt el a hatalom kérdése. A  hidegháború időszakában Dos Santos MPLA-ját a Szovjetunió és kubai katonák
segítették, míg az Unita az USA-tól és az akkori dél-afrikai apartheid rendszertől kapott támogatást.

A gazdag olajkinccsel rendelkező Angola több mint egy évtizede rendkívül gyors gazdasági növekedést produkál, nem kis mértékben a kínai olajvásárlásoknak és befektetéseknek köszönhetően. Mindennek hasznát azonban egyelőre csak egy szűk elit élvezi; a világsajtó rendre azt emeli ki, hogy Dos Santos elnök egyik lánya Angolában és Portugáliában is számos üzleti vállalkozás tulajdonosa. Az ENSZ szerint
közben a majd 20 milliós lakosság 55 százaléka szegény, és 30 százalékos a munkanélküliség.

Dos Santos a kampányban azt ígérte, hogy mostantól már nagyobb figyelmet fordítanak a lakosság anyagi helyzetére, miután a háború pusztítása után  kétségtelenül látványos infrastrukturális beruházásokat valósítottak meg, utakat, vízvezetékeket építettek. A Guardian tudósítója szerint például a fővárostól, Luandától mintegy 30 kilométerre egy tízezer lakásos modern kisváros nőtt ki a semmiből, gyakorlatilag kínai beruházásként, ám a magas árak miatt mindössze a lakások egynegyedébe költöztek be.

Az autoritárius rendszer körülményei közepette a legutóbbi választásokon az MPLA a voksok 78 százalékát kapta, az Unita csak 10 százalékot. Elképzelhető, hogy Dos Santos mozgalmának győzelme ezúttal nem lesz ennyire elsöprő. Az elégedetlenség a fiatal nemzedék soraiban kezd ugyanis felszínre jutni – a lakosság fele 18 éven aluli. Az ellenzéki Unita mellett közben megjelent egy új párt is, a Casa, amelyben az Unitából és az MPLA-ból kivált politikusok jöttek össze abban bízva, hogy elnyerik a rendszer visszaéléseit, a szociális helyzetet kifogásolók támogatását..

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.