Anyagi gondokról panaszkodik a volt belga uralkodó

Anyagi gondokról panaszkodik II. Albert, a júliusban lemondott belga uralkodó a királyi családnak járó állami támogatások csökkentése miatt, írta a Le Soir című belga napilap.

II. Albert júliusban mondott le a trónról legidősebb fia, Fülöp javára. A királyváltással egy időben csökkentették az uralkodónak és családjának az államkasszából juttatott támogatásokat.

Húsz évig, 1993 augusztusától 2013 júliusáig tartó uralkodása alatt II. Albert évi 11,5 millió euróból fedezhette kiadásait. Fülöp trónra lépésével az éves juttatás az addigi összeg kevesebb mint tizedére, bruttó 923 ezer euróra zsugorodott. Az új szabályok értelmében ráadásul a "királyi fizetések" adókötelesek, és az uralkodó családtagjai immár áfát is kötelesek fizetni vásárlásaik után.

Jóllehet II. Albert így is évi 700 ezer euróból gazdálkodhat, a Le Soir szerint a 79 éves volt uralkodó gyakran "keservesen panaszkodik" a juttatások alacsony szintje miatt. A lap egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva azt írta, II. Albert úgy érzi, nem úgy bánnak vele, ahogy azt elvárná, és emiatt "nehézségei adódnak".

A volt uralkodó brüsszeli rezidenciáját, a Belvédere-kastélyt az állam tartja fenn, illetve a költségvetésből fedezik a - hivatalosan a hadsereg járműveként nyilvántartott - luxusjachtjának költségeit is.

Elio Di Rupo belga kormányfő csütörtökön a Le Soirban megjelentekre reagálva leszögezte: a királyi család juttatásainak csökkentése fontos reform volt, amelynek köszönhetően Belgium lett a világ "egyik legmodernebb és legátláthatóbb" monarchiája. Hozzátette azt is, hogy a kormánynak nem áll szándékában "néhány nullával megtoldani" az összeget. Flamand ellenzéki képviselők arra is rámutattak, hogy II. Albertnek van egy villája a Francia Riviérán, illetve lakása van Rómában és Párizs belvárosában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.