Zavargások törtek ki Frankfurtban

Több ezer tüntető csapott össze a rohamrendőrökkel szerda hajnalban, Frankfurt belvárosában, ahol az Európai Központi Bank (ECB) új épületének megnyitása ellen szervezett demonstrációt a Blockupy antikapitalista mozgalom. A zavargások során több tucat ember megsérült; 350 embert vettek őrizetbe. 

Több civil és legalább nyolc rendőr megsérült a németországi Frankfurtban szerdán kitört zavargások során. A feldühödött tüntetők a Reuters információi szerint néhány autót felgyújtottak; az égő szeméthalmok járhatatlanná tették az utcákat.

A frankfurti rendőrség vízágyúval próbálta eloltani a tűzet és feloszlatni a tömeget az ECB épülete körül, amelyet a tüntetők elbarikádoztak.

A bank új épületének megnyitása ellen radikális antikapitalisták szerveztek tüntetést. A demonstrálók - akik a 2011-ben létrejött Occupy-mozgalom analógiájára Blockupy-nak nevezik magukat - a hírügynökségi jelentések szerint körülbelül tízezren lehettek. Európa minden szegletéből érkeztek a frankfurti megmozdulásra.

„Az szeretnénk, ha véget érne a megszorító politika" - nyilatkozta Ulrich Wilken, a demonstráció egyik szervezője, emlékeztetve, hogy az Európai Központi Bank az EU/ECB/IMF trojka tagja, amely a görög kormány munkáját akadályozza. Wilken csendes és békés demonstrációt szeretett volna, de nem így lett.

A frankfurti rendőrség szóvivője agresszívnek nevezte az ECB épületénél összegyűlt tömeg viselkedését. Claudia Rogalski azt nyilatkozta, hogy a tüntetők köveket dobáltak, szemétkukát gyújtottak fel és hét rendőrautót megrongáltak.

A rendőrség közlése szerint több mint nyolcvan rendőrt paprikaspray-vel fújtak le, nyolcat pedig kövekkel dobáltak meg a tüntetők - írja a BBC.

A múlt héten Janis Varoufakisz is bírálta az Európai Központi Bankot. A görög pénzügyminiszter azt mondta, a trojka egyik tagja fojtogatja Athént követeléseivel. A tárcavezetői szavaival egyetértettek az ECB elleni tüntetés szervezői is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.