Békemenettel tiltakoznak a kitiltások ellen

Mindeközben Venezuelában.
A venezuelai parlament kedd este elutasította és az ország szuverenitása megsértésének minősitette az amerikai törvényhozásban elfogadott szankciókat, így a Maduro-kormány több tucat funkcionáriusának kitiltását az Egyesült Államokból. Washington az érintetteket tartja felelősnek az ellenzéki megmozdulások elleni erőszakért, amely több mint negyven életet követelt. Több száz személy letartóztattak, egy részük azóta is börtönben van.

A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Barack Obama elnök hamarosan aláírja a rendelkezést, amely az emberi jogok megsértésére hivatkozva a vízum megtagadásán kívül a venezuelai funkcionáriusok egyesült államokbeli vagyonának befagyasztását is előírja. Az amerikai külügyminisztérium keddi közleményében nyomatékosította, hogy az intézkedés nem a venezuelai nép ellen irányul, hanem csak az erőszakért felelősöket bünteti. A közlemény szerint az Egyesült Államok egyeztet a térség több országával is, hogy a venezuelai kormányzatot rávegyék a demokratikus játékszabályok betartására.

A Washington-Caracas viszony elmérgesedésének újabb jeleként Nicolás Maduro elnök rendszere hétfőn nagyszabású antiimperialista menetet szervezett a fővárosban. A többezer fős tömeg előtt Maduro a "Yankee go home!" jelszót ismételgette, s visszautasitotta az amerikai beavatkozást Venezuela nemzeti önrendelkezésébe. Eszerint az amerikai törvényhozás teljesen abszurd módon venezuelai állampolgárokat az ország területén kívül kiván büntetni a belügyekbe való beavatkozás céljával.

Már a hétfői nagygyűlésen is megfogalmazódott, amit aztán a caracasi nemzetgyűlés (parlament) kedden dokumentumba is foglalt, hogy felállítanak egy jogászokból, ügyvédekből álló bizottságot, amely nemzetközi fórum elé viszi háborús bűnök miatt azokat az imperialistákat, akik „testvéri népeket bombáztak és semmisitettek meg". A nagygyűlésen José Vicente Rangel alelnök kezdeményezte, hogy George W. Bush volt elnököt és helyettesét Dick Cheneyt kell a Nemzetközi Büntető Biróság elé állítani az Irak és a Líbia elleni támadásért. Ehhez Maduro még hozzátette, hogy azokat "a pitijenkiket" is felelősségre kell vonni, akik segítették ezt az imperialista bűntettet. Így említette José María Aznar volt spanyol kormányfőt, akit gyilkosnak, háborús bűntársnak nevezett, illetve külön is kifogásolta, hogy szerepe volt a Chávez elnök elleni 2002-es puccskísérletben.

A Limában egy kitüntetést átvevő Aznar kedden azonnal keményen visszaüzent – jelentette az Efe. Felszólitotta a régió országait és nemzetközi szervezeteit, hogy követeljék a demokrácia helyreállítását Venezuelában, a politikai foglyok azonnali szabadon engedését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.