Antennákat támadnak a tálibok

Tálib felkelők támadást intéztek hétfőn Afganisztán északi részén egy telefonösszeköttetést biztosító távközlési antenna ellen, az összecsapásban kilenc őr, egy rendőr és hét tálib vesztette életét.

A Kunduz tartományban indított akció az antennát őrző személyzet állása ellen irányult. Az őrök ellenálltak, és kilencen közülük meghaltak a kialakult tűzpárbajban, míg a tálibok hét emberüket vesztették el - közölte a tartományi rendőrfőnök. A rendőrség erősítést küldött az őrök megsegítésére, és egy rendőr életét vesztette az összetűzésben.

A tálibok kiemelt célpontjai közé tartoznak a telefonösszeköttetést biztosító tornyok. A felkelők tiltják a mobiltelefonok éjszakai használatát az ellenőrzésük alatt lévő területeken azzal az indokkal, hogy a NATO katonái a mobilhálózatok segítségével azonosítják be a tálib harcosok tartózkodási helyét. 

Kunduzt és az északi tartományokat a tálibok hosszú időn át megkímélték. Az elmúlt években azonban az ország déli és keleti körzeteiben kifejtett élénk tevékenységüket kiterjesztették az északi országrészre is, s mind gyakrabban hajtanak ott végre véres támadásokat és merényleteket. 

Októberben a felkelők meggyilkolták Kunduz tartomány kormányzóját és vele együtt 19 embert, amikor felrobbantották azt a mecsetet a szomszédos Tahár tartományban, amelyben az elöljáró tartózkodott. Legutóbb szombaton egy külvilágtól távoli falu piacterén egy motorkerékpárra tálibok által erősített pokolgép oltotta ki 10 ember, köztük három gyermek életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.