Annektálná Ciszjordánia egy részét az izraeli gazdasági miniszter

Naftali Bennett a közszolgálati rádió vasárnap reggeli műsorában Ciszjordánia túlnyomórészt izraeli telepesek lakta, teljes katonai ellenőrzés alatt lévő részeinek annektálását javasolta.

„Izraeli fennhatóságot támogatok azon a területen, ahol négyszázezer izraeli telepes él és csak hetvenezer arab” - mondta Naftali Bennett. „Vigyáznunk kell érdekeinkre és országunkra, és semmiképpen sem szabad feladnunk a szuverenitását”- tette hozzá a Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) nevű vallásos nacionalista pártot vezető politikus. Bennett hangsúlyozta, hogy bármekkora nyomást gyakorolnak is Izraelre, tilos feladni a biztonsági ügyekben gyakorolt felelősséget. Ugyanakkor azt is közölte, hogy támogat egy esetleges megegyezést, feltéve, hogy az valós, és nem okoz károkat Izraelnek.

Sszerinte a július végén újraindult palesztin-izraeli béketárgyalásokon eddig nem foglalkoztak a súlyos problémákkal, Izrael palesztin elismerésével és Jeruzsálem ügyével. Figyelmeztetett rá, hogy még ha sikerülne is megállapodásra jutni a Ciszjordániában uralmon lévő Fatah párttal, a Gázát irányító Hamász később kijelentheti, hogy tovább folytatja a terrort, és követeli a palesztinok visszatérésének jogát.

A végleges egyezményről folyó tárgyalásokat Bennett autóvásárlási alkuhoz hasonlította. „Képzelje el, hogy olyan valakivel tárgyal egy autóról, aki csak a felének a tulajdonosa. A másik felének a gazdája pedig azt mondja, hogy nem ismer el semmilyen elért megállapodást. Odaadja az összes pénzt, de csak az autó felét kapja”- szólt Naftali Bennett példája a rádióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.