Ankara megfenyegette az Európai Uniót

Az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok befagyasztását helyezte kilátásba a török kormány elnökhelyettese, amennyiben 2012 derekáig nem sikerül előrelépni a Ciprus megosztottságának felszámolását célzó tárgyalásokon.

Amennyiben a (ciprusi) béketárgyalások nem hoznak eredményt, és Dél-Ciprus átveszi az EU soros elnökségét, akkor igazi válság veszi kezdetét Törökország és az EU között. Mi ugyanis be fogjuk fagyasztani kapcsolatainkat az EU-val" - idézte a török Anadolu hírügynökség vasárnap Besir Atalay miniszterelnök-helyettes kijelentését. „Ez a török kormány döntése" - tette hozzá a politikus.

A ciprusi kormány, amelynek fennhatósága csak az 1974 óta megosztott sziget déli, görögök lakta részére terjed ki, 2012. július elsején veszi át Dániától a soros elnöki tisztséget az EU-ban. Törökország 37 éve megszállva tartja Ciprus északi, törökök lakta részét, és a nicosiai kormány helyett az északi részen kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot ismeri el Ciprus törvényes képviselőjének. Ez az állam viszont nemzetközi síkon páriának számít, függetlenségét Ankarán kívül egy ország sem ismeri el.

Az évtizedek óta megoldatlan konfliktus miatt Brüsszel befagyasztott nyolc fejezetet a Törökország EU-csatlakozásáról hat éve folyó tárgyalásokon. Ennek következtében a tárgyalási folyamat zsákutcába jutott, ami erősödő frusztrációt vált ki Ankarában. A kormányzó jobbközép Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) neves képviselői újabban már a csatlakozási tárgyalások megszakítását követelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.