Ankara jóvátételt akar gépe lelövése miatt

Amerikai hajó indul a török gép felkutatására. Ankara eközben jóvátételt és bocsánatkérést követel Szíriától.

– Szíria kérjen bocsánatot, és fizessen kompenzációt – követelte hétfőn a török kormányfőhelyettes. Bülent Arinc ugyanakkor egyéb, közelebbről nem részletezett lépéseket is kilátásba helyezett a szír légvédelem által pénteken lelőtt török katonai repülő kapcsán. – Komoly ország vagyunk, tudjuk, mit kell tennünk, de azt fokozatosan hajtjuk végre – jelentette ki Isztambulban a politikus.

Ugyanakkor Szíria szerint az ország szuverenitását egyértelműen megsértette a török katonai gép, amely pénteken száz méter magasan repült a szíriai légtérben – állította hétfőn a damaszkuszi külügyminisztérium szóvivője.

– Azonnal cselekednünk kellett, még akkor is, ha szíriai lett volna a repülőgép – a szóvivő szerint az F–4 Phantom típusú gépet nem rakétával, hanem légvédelmi tűzzel szedték le. Damaszkusz megismételte, hogy az incidens ellenére elkötelezett a jószomszédi viszony iránt Törökországgal.

Ankara viszont azt állítja, hogy a felderítőgépet – amely csak rövid időre lépett be Szíria légterébe – a nyílt tenger, vagyis nemzetközi terület fölött lőttek le a szíriaiak. A hétfői török napilapok ugyancsak harcias főcímekkel jelentek meg. Egyébként török kérésre a NATO-országok nagykövetei kedden rendkívüli konzultációt tartanak. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter „elfogadhatatlannak” nevezte a történteket, s Washington szoros együttműködését ígérte Ankarának a szíriai átmenet előmozdításához. Washington a török hivatalos források szerint fegyvertelen F–4-es felkutatására is vállalkozik, a Nautilus felderítőhajóját indítva a térségbe. (A repülő Ankara szerint csupán a török radarrendszer tesztelését végezve tévedt szíriai légtérbe. A gép a szíriai partoktól 10-13 tengeri mérföldre, 1300 méter mélyen nyugszik a Földközi-tengerben.)

Az uniós külügyminiszterek hétfőn luxembourgi tanácskozásukon határozott hangnemben elítélték a török repülőgép lelövését, ám világossá tették, hogy nem támogatnak katonai fellépést a polgárháborús Szíriában.

Guido Westerwelle, a német diplomácia vezetője szerint tovább kell szorgalmazni a politikai megoldást, s el kell kerülni, hogy a helyzet még inkább elmérgesedjen – jelentette a Reuters. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője annak a reményének adott hangot, hogy Törökország végül visszafogottan reagál. Ugyanakkor a Szíriában folytatódó öldöklés miatt az uniós országok a szankciók szigorítását határozták el Bassár el-Aszad rendszerével szemben.

Közben vasárnap éjszaka egy szíriai tábornok, két ezredes és több mint harminc sorkatona családtagjaikkal együtt átmenekültek török területre. Így immár tizenhárom, az Aszad-rendszerrel szakító magas rangú katonatiszt tartózkodik Törökországban, feltételezhetően segítve a felkelők Szabad Szíriai Hadseregét.

Hétfőn is folytatódtak a heves harcok Szíria több városánál, köztük a keleti Deir al-Zornál. A felkelők szerint a kormánycsapatok harckocsijai a veszteségeket követően kivonultak a városból, s most távolabbról lövik a polgári lakosságot. A hivatalos hírügynökség viszont azt jelentette, hogy a terroristák felrobbantották a tartományon átvezető olajvezetéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.