Ankara állítólag tárgyal Öcalannal

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hétfőn úgy tájékoztatott, hogy a török állam most első ízben kezdett párbeszédet a kurd lázadó szervezet bebörtönzött vezetőjével, Abdullah Öcalannal – jelentette a Firat hírügynökség.

A PKK közleménye szerint az augusztus 13-án a ramadán muzulmán böjti hónap alkalmából kihirdetett egyoldalú tűzszünet „a vezetőjükkel (Öcalannal) a török állam nevében, az ankarai kormány tudtával illetékes szervek által folytatott párbeszéd eredménye”. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) pénteken határozottan cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az 1999 óta életfogytiglani börtönbüntetését töltő lázadóvezérrel tárgyalások folynának.

A PKK közleménye szerint viszont a szervezet Öcalantól kapta a parancsot, hogy átmenetileg szüntesse be a török erők elleni támadásait. A szervezet arra nem tér ki, hogy Öcalan kivel és hogyan állt kapcsolatban.

A Kurdisztáni Munkáspárt a 73 milliós lélekszámú Törökországban élő mintegy 15 millió kurd jogainak kifejezett elismerését, valamint alkotmányt és autonómiát követel Anatólia kurdok lakta keleti és délkeleti régiói számára. A PKK, amelyet az ankarai kormány és számos ország terrorszervezetként tart számon, Délkelet-Anatólia autonómiájáért küzd. Az 1984 óta tartó konfliktusnak legalább 45 ezer halálos áldozata volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.