Angolos kampánynyitány

A britek hétfőn ízelítőt kaphattak a választási kampányból. A győzelemre esélyes jobboldal rendet teremtene, miközben csökkentené a bürokráciát. A kormányzó baloldal pedig ünnepli magát a válság megfékezéséért, miközben az ország a tönk szélén áll.

„A két nagy brit párt mozgalmas választási év elébe néz. Mindkét oldal fogadkozik, hogy megvédi a közszolgáltatásokat, holott az ország adóssága rekordokat dönt” – írta a Wall Street Journal a kampánynyitányt jelző hétvégi konzervatív, illetve munkáspárti nyilatkozatok kapcsán.

A közvélemény-kutatások szerint magabiztosan vezető ellenzéki Konzervatív Párt a válság megfékezését ígéri, ám nem győzi hangsúlyozni, hogy a kiadásokhoz nem nyúlna. Mint David Cameron pártelnök kampánynyitó beszédében kiemelte, „a progresszív konzervatívok” kormányra kerülve nem csökkentenék az egészségügyi és az oktatási kiadásokat, viszont növelnék az egyéni felelősséget, és rendet teremtenének. Ezt elsősorban a családok támogatásával és a fölösleges állami bürokrácia csökkentésével kívánják elérni.

Hogyan lehet a bürokrácia csökkentésével növelni a közbiztonságot? London konzervatív polgármesterének hétfői publicisztikája iránymutató lehet. Boris Johnson arról számol be, hogy Marokkóban járva döbbenten tapasztalta, miként tett rendet egy autósok közötti dulakodáshoz kiérkező rendőr minden fölösleges bürokratikus vesződség nélkül: homlokon csókolta a dulakodókat, akik aztán ettől lenyugodtak, sűrű bocsánatkérések közepette átölelték egymást és mindenkit, aki a helyszínen tartózkodott, hogy aztán békében és boldogságban távozzanak.

A baloldal sem akar lemaradni az ígérgetésben. Hétfőn Gordon Brown miniszterelnök is bejelentette, hogy nincs szükség további megszorításra, és azzal vádolta az ellenzéket, hogy megszorításokra készül.

A dolog iróniája: miközben a pártelnökök elkezdték az ígérgetést, a brit napilapok naponta közölnek aggasztó híreket a világgazdaság állapotáról és a brit államadósságról. A kampánynyitók ismertetése mellett a hétfői lapok például arról is beszámoltak, hogy újabb brit „elveszett nemzedék” van kialakulóban: az elhúzódónak ígérkező recesszió idején felnövő brit fiatalok rendkívül súlyos gazdasági és társadalmi helyzetben lesznek. A pályakezdő fiatalok életét a boldogtalanság és állandó megélhetési nehézségek fogják beárnyékolni. A liberális napilap egy másik, szintén hétfői cikkében pedig arra figyelmeztet, a magas államadósság miatt elkerülhetetlen a kiadáscsökkentés.

Néhány hónapja még mindkét nagy párt elkerülhetetlennek nevezte az állami kiadások csökkentését. Úgy látszik, a tavasszal esedékes választás közeledtével azonban visszatértek a régi, jól bevált kampánystratégiához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.