Angolagate: felmentették Sarkozy mentorát

Felmentette pénteken a párizsi fellebbviteli bíróság a 90-es évek angolai fegyverszállításai ügyében Charles Pasqua volt francia belügyminisztert, akit első fokon kenőpénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt ítéltek el.

A 84 éves konzervatív politikust - Nicolas Sarkozy államfő mentorát - azzal gyanúsította az ügyészség, hogy több százezer dollárt fogadott el angolai érdekek melletti lobbizásért: pénzért intézte el, hogy a per fő vádlottja, az orosz-izraeli állampolgárságú Arkagyij Gajdamak üzletember magas állami kitüntetést kapjon. Ezért 2009-ben egy év letöltendő, két év felfüggesztett elzárást és 100 ezer eurós pénzbírságot kapott. A fellebbviteli bíróság most megalapozatlannak tartotta a vádakat.

A közel két hónapig tartó tárgyalásokon Pasqua ártatlannak vallotta magát és azt állította: a kitüntetést két Boszniában túszul ejtett francia pilóta 1995-ös kiszabadításáért kapta Gajdamak.

A fellebbviteli bíróság egyébként a két fő vádlott, Gajdamak mellett a francia Pierre Falcone első fokú ítéletén is enyhített: a hatéves börtönbüntetéseket három év, illetve 30 hónap szabadságvesztésre módosította. A bíróság úgy ítélte meg, hogy nem történt illegális fegyverkereskedelem, miután az eladásokra az angolai állam adott megbízást.

Az Angolagate-botrányban ugyanakkor az üzletemberek az illetékes francia hatóságok engedélye nélkül adtak el Oroszországból származó fegyvereket - többek között 420 harckocsit, 12 helikoptert, 6 hadihajót - 1993 és 1998 között a polgárháború sújtotta Angolának, mintegy 790 millió dollár értékben.

Az összeg mintegy fele volt a tiszta haszon, amelynek egy részét a két üzletember újra elosztotta franciaországi befolyásának biztosítására: a Falcone tulajdonában lévő Brenco társaság bőkezű jutalékokat számlázott jobb- és baloldali politikusoknak egyaránt. Jean-Christophe Mitterrand, a néhai szocialista államfő, Francois Mitterand idősebb fia - aki apja afrikai ügyekkel foglalkozó tanácsadója volt - például 2,6 millió eurót kapott, amiért kiterjedt kapcsolatrendszerét használta fel az üzlet előmozdításához.

A volt belügyminiszter az elmúlt másfél évben televíziók és rádiók vendégeként azt ismételgette, hogy politikai körökben mindenki, köztük Jacques Chirac akkori államfő is tudott az illegális ügyletről, s az állította: azért kavarták bele az ő nevét az egészbe, hogy politikai karrierjét tönkretegyék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.