Angolába érkezett XVI. Benedek

XVI. Benedek pénteken megérkezett Angolába, afrikai körútjának második állomására. A pápa még pénteken tárgyal az ország vezetőivel és diplomatákkal, majd angolai püspökökkel folytat megbeszéléseket.

A katolikus egyházfőt a főváros, Luanda repülőterén hatalmas ujjongó tömeg várta, megjelent tiszteletére Eduardo dos Santos angolai államfő és a kormány több tagja. A 27 éven át polgárháború szabdalta országban a pápai üzenet főként az egymással való megbékélést hangsúlyozza majd.

Elutazva látogatása előző helyszínéről, a kameruni Yaoundéból, a pápa megismételte, hogy útjának legfontosabb célja a 2009 októberében összeülő, immár másodszor Afrikának szentelt szinódus előkészítése. A fórum a globalizációnak a földrészre ható következményeivel foglalkozik majd. Péntek reggel még Kamerunban a pápa pigmeusokkal találkozott, akik egy teknőst nyújtottak át neki.

Angolában gazdag múltra tekint vissza a katolicizmus: 1491-ben portugál misszionáriusok keresztelték meg a kontinens első, katolicizmusra áttért hívőit. A marxista forradalom vallásellenessége és az 1975-2002 közötti polgárháború ellenére - amelyben sok misszionáriust lemészároltak -  igen nagy maradt a  hívők száma, a lakosság több mint 60 százaléka katolikusnak vallja magát.

A pápa még pénteken tárgyal az ország vezetőivel és diplomatákkal, majd angolai püspökökkel folytat megbeszéléseket. A látogatás legnagyobb eseménye a vasárnapi mise lesz, és XVI. Benedek hétfőn tér majd vissza Rómába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.