Angol melegek: „Az elismerés fontosabb, mint a jogi előnyök”

Százezer polgár frigyével számolnak az egyneműek házasságának támogatói, az első ceremóniákat várhatóan 2014 elején tarthatják meg. Londoni tudósítónk érintett szervezetek képviselőit kérdezte meg.

II. Erzsébet szignója, azaz a királynői jóváhagyás hosszú parlamenti folyamatot tetőzött be: Nagy-Britanniában heves alsó- és felsőházi vitákat követően fogadták el az azonos neműek házasságkötését engedélyező törvényt. David Cameron kormányfő saját pártja, a toryk ellenében nyomta át az ellentmondásos reformot, olyannyira, hogy az alsóházban koalíciós partnerei, az ügyért kiálló liberális demokraták mellett az ellenzéki Munkáspárt szavazataira szorult. A melegek és leszbikusok törvényes egybekelésére minden tory képviselő a lelkiismerete alapján voksolhatott. A parlamenti fegyelem őrei, a „whipek” nem adtak a frakciótagok számára kötelező szavazási utasítást.

Elizabeth Maddison (balra) megkéri élettársa, Hannah Pearson kezét a londoni parlament előtt, még februárban. Az esküvővel 2014-ig várni kell.
Elizabeth Maddison (L) proposes marriage to her civil partner Hannah Pearson in front of Parliament in London February 5, 2013. British lawmakers on Tuesday backed legalising gay marriage in the first of several votes on the issue after a debate which split Prime Minister David Cameron's ruling Conservative party in two. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: POLITICS SOCIETY RELIGION)

A meleg-házasságkötés következetes ellenzőinek számító, a „mezei” tagságot képviselő Conservative Grassroots mozgalom elnöke, Robert Woollard rövid nyilatkozatot adott a Népszabadságnak. Mint mondta, „rendkívül csalódott, amiért az azonos neműek egybekeléséről szóló törvény megfelelő konzultáció vagy vita nélkül ment keresztül a parlamenten”. A mozgalom elnöke emlékeztetett arra, hogy sem a Konzervatív Párt választási programja, sem a liberális demokratákkal kötött koalíciós megállapodás nem említette a melegek házasságkötésének legalizálását. Annak fényében, hogy az alsóházban több konzervatív képviselő szavazott a törvényjavaslat ellen, mint mellett, „aligha lehetne (azt) igazi, tényleges konzervatív politikának nevezni”. Woollard „rejtélynek” nevezte, miért adta mindehhez a támogatását a kormányfő. A Conservative Grassroots vezetője számára a legfontosabb a toryk népszerűsége. Nem csoda, hogy arra panaszkodott, milyen sok párttagot és voksot vesztettek el a melegek házasságának törvényesítése és az elfogadtatás módja miatt.

Annál lelkesebben nyilatkozott lapunknak a Stonewall, a homoszexuálisok jogegyenlőségéért küzdő mozgalom szóvivője. Andrew Wasley szerint a törvény „több tízezer brit meleg férfinek és leszbikus nőnek jelent elmondhatatlan örömet és elégtételt, hogy a házasságkötés terén végre teljes egyenjogúságot élveznek a heteroszexuális társadalommal”. Wasley annak alapján, hogy a civil partneri viszony bevezetését követően rövid idő alatt ötvenezren kötelezték el magukat egymás mellett, úgy számol, hogy mintegy százezer brit polgár házasodik össze. (A megnyíló jogi lehetőség Skóciát és Észak-Írországot nem érinti.) Mint Wasley mondta, a jogi áttörés indokolt, hiszen közvéleménykutatások szerint tízből kilenc homoszexuális, és tízből hét heteroszexuális személy támogatja az azonos neműek egybekelésének legalizálását. Nem is a házasságkötéssel járó kedvezmények, hanem az elismerés maga az igazán fontos számukra.

Kedvezményekkel is együtt jár a legalizálás

A Stonewall aktivistái nem ülnek a babérjaikon. A következő lépés a törvény végrehajtásának sürgetése a lehetőleg már 2014 elején megvalósítható első házasságkötések érdekében. Wasley hangsúlyozta, hogy nagyon sok még a tennivaló az egyenjogúsághoz vezető úton. Világszerte magas a fiatalok közötti homofóbia, nyolcvan országban tilos, ötben pedig halálbüntetéssel sújtható a homoszexualitás. Az új brit törvény nem kényszeríti a szigetországban működő egyházakat házassági ceremóniák megtartására. Míg más vallásos szervezeteknek joguk lesz önként csatlakozni a rendszerhez, az anglikán egyház számára kifejezetten tilos az azonos neműek esküvőjének megrendezése. E lépés jelentősége, hogy a frigyre kelők ne indíthassanak diszkriminációs eljárást a jelentkezésüket elutasító egyházi szervezetek ellen. A már korábban is bejegyzett élettársi kapcsolatban élők számára természetesen nem kötelező a házasságkötés, noha az számos előnnyel szolgál. Többek között a nyugdíjellátás, életbiztosítás, örökösödési jogok és bevándorlási kedvezmények területén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.