Angie-kormány 2.0: egy csodálatos barátság kezdete

Adókat, járulékokat nem emelünk, a gazdasági növekedés ösztönzésével és az emberekre nehezedő terhek csökkentésével küzdjük le a globális válság következményeit – ezzel a bejelentéssel kezdte Angela Merkel szombati berlini sajtóértekezletét.

A második négy éves terminusra készülő német kancellár – Guido Westerwelle az FDP, és Horst Seehofer, a CSU elnöke társaságában - itt ismertette a kereszténypártok és a szabaddemokraták között létrejött koalíciós szerződést. Négy héttel a szeptember végi Bundestag-választások után sikerült tető alá hozni az Európa vezető gazdasági hatalmát a jövőben kormányzó jobbközép kormányzati szövetséget, amely összességében 24 milliárd eurós adócsökkentést ígér a németeknek.

A CDU/CSU és az FDP pártszínei után fekete-sárgának hívott koalíció számos személyi meglepetéssel is szolgál. Wolfgang Schäuble (CDU) eddigi keményvonalas, törvényt és rendet hirdető belügyminiszterből pénzügyminiszter lesz, a 67 éves jogász egyik fő feladata az államadósság szigorú korlátok között tartása lesz. Az ellene elkövetett 1990-es merénylet nyomán tolószékbe kényszerült Schäuble a német politika egyik legtapasztaltabb öreg rókája, 1972 óta Bundestag-képviselő, Helmut Kohl regnálása idején többször is volt miniszter. Kancellári ambícióinak a CDU „fekete kasszás” illegális pártfinanszírozási botránya vetett véget, 2000-ben a pártelnöki széket át kellett adnia Angela Merkelnek.

A CSU emelkedő csillaga, a 37 éves Karl-Theodor zu Guttenberg a gazdasági tárcát a védelmire cseréli az „Angie 2.0-ás csapatban”. A német médiát uraló Guttenberg-jelenségre a CDU egyelőre nem talált megfelelő személyi választ, viszont az FDP a politikában az év elején feltűnt, 36 éves Philipp Röslerrel rukkolt elő. Az egészségügy élére állított vietnami származású orvos személyében a szövetségi köztársaságnak először lesz színes bőrű minisztere.

Rösler története filmbe illő sztori: német nevelőszülei kilenc hónapos korában fogadtak örökbe egy Saigon környéki katolikus árvaházból. A nevelőszülők válása után a fiú hivatásos katonatiszt apjával maradt. Kitűnő tanuló volt, szemorvosi diplomát szerzett, viszonylag fiatalon fejest ugrott a politikába. A kétgyermekes családapa szabadidejében szívesen bűvészkedik. 

A külügyminiszteri-alkancellári posztot a várakozásoknak megfelelően Guido Westerwelle, az FDP elnöke veszi át. Az eddig nem sok külpolitikai profilt mutató liberális politikus Berlinben most azt közölte: tárgyalást kezd a NATO-szövetségesekkel a még német földön állomásoztatott atomfegyverek végleges kivonásáról. A szabaddemokratáké lesz a gazdasági és az igazságügyi tárca: Rainer Brüderle és Sabine Leutheusser-Schnarrenberger már az 1982-1998 közötti Kohl-korszakban is az országos politikában mozogtak, az utóbbi 1992-1996 között már volt igazságügy miniszter is volt.

Merkel közlése szerint jövő januártól a német kormány csökkenti a vállalati és örökösödési adókat, továbbá megemeli a gyermekek után járó adómentes jövedelem felső határát, illetve a gyes összegét. – Azt akarjuk, hogy több pénz maradjon az emberek zsebében – hangoztatta Merkel, akit a tervek szerint jövő szerdán választ az új Bundestag kancellárnak. Westerwelle szerint az elbocsátások elleni törvényi védelem erősítése lecke azoknak, akik vészharangot kongatva a jobbközép koalíciótól szociális jégkorszakot vártak.

A szakszervezetek ezt másként látják, az ő értelmezésükben a munkavállalók érdekeivel megy szembe az, hogy a polgári többség kormánya nehezebb feltételeket teremt a minimálbérek további ágazatokra való kiterjesztése előtt.

Az oktatás, a kutatás és a tudományokfejlesztését a 2.0-ás Merkel-csapat kiemelt feladatként kezeli, Németországot a világ élvonalába kívánják vezetni. Seehofer elégedetten nyugtázta, hogy a fekete-sárga koalíció 700 millió eurós rendkívüli programmal siet a német mezőgazdaság, főleg a tejtermelők megsegítésére.

A jobbközép kormányprogram kemény kompromisszumok eredménye, a konzervatívok erőfölényük ellenére több ponton engedtek a liberálisoknak. Seehofer és Westerelle mindenesetre a szombat hajnali negyedhárom táján született alkut "egy csodálatos barátság" kezdetének minősítette, s ettől fogva keresztnéven szólítják egymást.

Angela Merkel jobbján Westerwellével, balján Seehoferrel érkezik a sajtótájékoztatóra
Leader of the German Free Democrats (FDP) Guido Westerwelle ,German Chancellor and head of the conservative Christian Democratic Union (CDU) Angela Merkel and leader of the Bavarian Christian Social Union (CSU) Horst Seehofer (L-R) arrive for news conference in Berlin, October 24, 2009. Merkel's conservatives sealed a coalition deal with the FDP after marathon talks that stretched into early Saturday, roughly a month after the parties won a parliamentary majority in a federal election. REUTERS/Fabrizio Bensch
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.