Angela Merkel: Valaminek történnie kell

Túl vagyunk a határidőkön – mondta Amadeu Altafaj, az Európai Bizottság szóvivője Görögországgal kapcsolatban, miután Athénnak a hét végén sem sikerült megegyeznie a magánhitelezőkkel az adósság részleges és önkéntes leírásáról, és a nemzetközi hitelezőkkel a következő, 130 milliárd eurós mentőcsomagról.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfőre tervezett találkozója elmaradt, mert a választásokra készülő görög pártok egyelőre vonakodnak eleget tenni a „trojka” (Nemzetközi Valutaalap, Európai Központi Bank és Európai Bizottság) feltételeinek. A görögökkel szemben az egyik fő hitelező, Németország kancellárja is kezdi elveszteni a türelmét. Angela Merkel hétfőn Berlinben úgy fogalmazott: addig nincs megegyezés, amíg a trojka javaslatait nem teljesítik. – Valaminek gyorsan történnie kell – mondta a kancellár asszony.

A mentőcsomagot finanszírozó szervezetek és országok bizalma megingott a görög koalíciós kormány iránt, mert a bizottság megfogalmazásában késlekedik a privatizáció, a strukturális programok egy része, és a költségvetési megszorítások tekinte­tében sem sikerült mindent megvalósítania a kabinetnek. A kedden általános sztrájkra készülő Görögországgal kapcsolatban az egyik legkritikusabb vitapont a minimálbér csökkentése. Ezzel kapcsolatban a bizottság szóvivője emlékeztetett: Görögországban a havi átlagos minimálbér összege 871 euró, míg Spanyolországban 748, Portugáliában pedig 566 euró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.