Fico: A Brexit nem tragédia, hanem valóság

Szlovákiai politikusok is sorra nyilatkoztak azután, hogy hivatalossá vált a nagy-britanniai népszavazás végeredménye. 

Andrej Kiska államfő szerint az európai integráció eszméjén súlyos seb keletkezett, ami a többi tagországot arra sarkallja, hogy az EU mielőbb sokkal jobb kondícióban legyen, mint mostanság. „Azért is, mert Szlovákia számára az unió szavatolja a szabad fejlődést, a jólétet, a biztonságot és a szolidaritást" -hangsúlyozta a szlovák elnök.

Robert Fico szerint a britek kilépése nem tragédia, hanem valóság, amelyre a 27 tagországnak mielőbb és jól kell reagálnia. „Az uniós polgárok hatalmas tábora elutasítja Brüsszel migránspolitikáját és elégedetlen a gazdasági lépéseivel is" - vélekedett a szlovák kormányfő.

Arra is emlékeztetett, hogy Pozsony rövidesen átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztét és fontos szerepe lesz azoknak a tárgyalásoknak a megkezdésében, amelyek az unió és Nagy-Britannia között kezdődnek a kilépési folyamat kapcsán. Ivan Miklos volt gazdasági miniszter azt fejtegette, hogy a Brexit visszalépést jelent és sok bizonytalanságot rejt magában.

„Ezután leginkább arra kell törekedni, hogy ez a lépés ne veszélyeztesse az európai integrációt és a közös piacot" - szögezte le a neves szakértő, aki jelenleg a Mol felügyelőbizottságának tagja és az ukrán kormányfő tanácsadója.

Reagáltak a történtekre a szlovákiai magyar pártok is. A Híd szerint Nagy-Britannia döntése teljesen megváltoztatja Szlovákia soros EU-elnökségének céljait is, hiszen a kilépés első számú témává lép elő. Annak ellenére, hogy a kilépési folyamat évekig húzódik majd, az időrendet, és a tárgyalási kereteket az elkövetkezendő néhány hónap során határozzák majd meg.

„Nagyon fontos lesz, hogy Szlovákia sikeres legyen, hiszen az EU történetében soha egyetlen tagállam sem állt ilyen és ekkora feladat előtt. Szlovákia minden egyes politikusának felelőssége, hogy az elkövetkezendő hat hónapban az Európai Unió ne veszítsen még többet" - állapítja meg a Bugár Béla vezette politikai tömörülés közleménye.

„A Magyar Közösség Pártjának továbbra is meggyőződése, hogy az Európai Unió a megoldást jelenti, nem pedig a problémát. A nemzeti kisebbségek védelme terén ugyan Brüsszel továbbra sem rendelkezik kellő jogkörökkel, ám az még igy is egyértelmű, hogy az EU-n belül sokkal kisebb az esélye a szélsőséges kisebbségellenes kilengéseknek, mint a közösségen kívül" - mutat rá a másik pozsonyi magyar állásfoglalás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.