Öt áldozat után öngyilkos lett a finnországi ámokfutó

Négy vásárlót megölt egy fekete ruhás ámokfutó csütörtökön délelőtt egy finnországi bevásárlóközpontban. Később megtalálták a koszovói származású gyilkos és volt felesége holttestét is.

A koszovói születésű Ibrahim Shkupolli cstörtök délelőtt kezdett ámokfutásba a  Helsinkihez közeli Espoo városának Sello Mall nevű bevásárlóközpontjában. Az elektronikus osztályon két fejlövéssel megölt egy alkalmazottat, majd a hentesáruk részlegénél tovább lövöldözött, végül kitört pánikot kihasználva elmenekült. A bevásárlóközpontban három férfit és  egy nőt lőtt le.

A körülzárt bevásárlóközpont
Police vehicles and ambulances are seen outside a shopping centre in Espoo December 31, 2009. At least three people were killed when a gunman opened fire at a Finnish shopping mall on Thursday, Finnish media reported, in the country's third multiple shooting incident in as many years. REUTERS/Martti Kainulainen/Lehtikuva

A finn média szerint az ámokfutó 9 milliméteres pisztolyt használt. Az Ilta-Sanomat című lap internetes kiadása szerint a tettes legalább hét lövést adott le.

Miután a rendőrség azonosította, körözést adott ki  ellene. Közétették fényképét és a lakosság segítségét kérték.

A 43 éves Shkupollit korábban elítélték volt feleségének bántalmazásáért  és a bíróság távoltartást rendelt el.

Mikor keresni kezdték, volt feleség lakásán megtalálták az asszony ho9lttestét is.  Jyrky Kallio, Espoo rendőrfelügyelője elmondta: a rendőrség az ő meggyilkolásával is Shkupollit gyanúsítja. Nem sokkal késóbb egy espooi lakásban rátaláltak a gyanusított holttestére is. A hírek szerint öngyilkosságot követett el.

A Helsinkitől 15 kilométernyire fekvő, 250 ezer lakosú Espoo Finnország második legnagyobb városa,  arról nevezetes, hogy ott van a Nokia konszern központja.

Az észak-európai országban három éven belül ez volt a harmadik olyan bűneset, amelyben több embert lelőttek. Mind 2007-ben, mind 2008-ban iskolában követtek el ámokfutást, amelyek hatására megszigorították Finnországban a fegyverviselés szabályait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.