Semmire sem emlékszik a kisiklott vonat vezetője

Kedden este a Washington D.C.-ből New Yorkba tartó vonat 243 utassal Philadelphia közelében kisiklott egy kanyarban. A szerelvény mind a hét kocsija és a mozdony is elhagyta a síneket. 200-an kerültek kórházba, nyolcan pedig meghaltak. A sérültek közt van Brandon Bostian, a mozdonyvezető, aki fejsérülése és feltehetőleg a baleset okozta sokk miatt egyelőre nem emlékszik a történtekre.

A CNN által megkérdezett orvosszakértő szerint teljesen normális, ha egy ilyen trauma után kiesnek bizonyos részletek. A mozdonyvezető egyébként együttműködő, önként jelentkezett vérvizsgálatra is. Nem fogyasztott sem alkoholt, sem drogot. nincs semmilyen pszichológiai betegsége, és az előírásoknak megfelelően ki volt kapcsolva a mobiltelefonja. 

Csak a mozdonyvezető tudná megmondani, miért gyorsult fel a vonat
Csak a mozdonyvezető tudná megmondani, miért gyorsult fel a vonat
Lucas Jackson / Reuters

A harminckét éves férfi az egyetlen, aki magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért haladt a szerelvény a megengedett 50 mérföld/órás (80 km/h) sebesség helyett előbb 70-nel, majd gyorsult fel alig 1 perc alatt 106 mérföld/órára közvetlenül a kanyar előtt. Bostiannak azonban jelenleg amnéziája van. Az első emléke az ütközés kapcsán, hogy bekapcsolja a telefonját és hívja a 911-et.

Bostian középiskolás kora óta közismerten a közlekedésbiztonság megszállottja volt. A vonatokról írt cikkeket az iskolaújságba. Online bejegyzései szerint lelkes híve volt, hogy a szerelvényekbe a sebességet szabályozó biztonsági rendszert építsenek be, ami épp az övéhez hasonló baleseteket akadályozná meg.

Nyolcan haltak meg a balesetben
Nyolcan haltak meg a balesetben
Lucas Jackson / Reuters

Robert Sumwalt, a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság szóvivője a CNN kérdésére elmondta, hogy a vonat fekete doboza csak azt mutatja, mennyi volt a sebessége, az okát nem, így reméli, hamarosan tudnak majd beszélni a mozdonyvezetővel. 

A balesetet rögzítették egy közeli épület biztonsági kamerái is. A felvételen látszik, ahogy a vagonok szikrázva lerepülnek a vasúti sínről.

Sumwalt szerint nemcsak Bostian szerepét fogják megvizsgálni, hanem a vonat műszaki állapotát és a körülményeket is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.