Amnesztiát adnának a bukott kormányfőnek

Thaiföld fővárosában, Bangkokban újra tüntetnek. Ezúttal azt akarják megakadályozni, hogy Thakszin Sinavatra exminiszterelnök visszatérhessen a száműzetéséből.

Miközben a képviselőházban a honatyák a kormányzó Pheu Thai párt által beterjesztett amnesztiáról vitáztak, már csütörtök este mintegy tízezren tüntettek Bangkokban, a thai főváros Samsen nevű vasútállomásánál az ellen, hogy a törvényt kihasználva hazatérhet a külföldi száműzetéséből a bukott miniszterelnök, Thakszin Sinavatra. A parlament végül péntek hajnalban, 16 órás vita után szavazott, az épületben maradt képviselők pedig egyhangúlag, mindössze néhány tartózkodással elfogadták az törvényt. Péntek estére még nagyobb tiltakozó tömeg jött össze a vasútállomásnál. A tiltakozók bejelentették, hogy a tüntetést a hétvégén is folytatják.

Thakszin Sinavatra exminiszterelnök visszatérése ellen tüntetnek Bangkokban

Az amnesztiatörvényt még a szenátusnak is meg kell vitatnia, amire várhatóan tíz nap múlva kerül sor, az ellenzéki Demokrata Párt – amely jó előre kivonult a pénteki képviselőházi szavazásról – viszont máris jelezte, hogy ha a szenátusban is szabad utat kapna a törvény, akkor a legfelsőbb bírósághoz fordul, ami után még a király is vétót emelhet. A törvénytervezet szerint Thaiföldön visszamenőleg mindenki büntetlenséget élvezhet, aki 2004 óta politikai tüntetéseken vett részt, függetlenül attól, hogy melyik táborhoz, a sárgaingesekhez vagy a vörösingesekhez tartozott.

A most indult tüntetéssorozat egyértelműen Sinavatra thaiföldi visszatérése ellen emel szót. Sinavatrát még a hadsereg távolította el puccsal a hatalomból 2006-ban. Azóta is száműzetésben él. Miután a hadsereg egy évvel később már engedélyezte a választásokat, a vörösingesek támogatta Sinavatra utódpártja győzött és került kormányra, ám ezt a kormányt az ellenzéki tábornak sikerült megbuktatnia. 2010 áprilisában aztán a vörösingesek heteken át megbénították Bangkok központját, a tüntetéseket pedig az akkori kormányzat erővel verte le. Nyolcvanhét ember halt meg. Egy évvel később az általános választásokon a vörösingeseket is képviselő Pheu Thai győzött; Thakszin húga, Jinglak Sinavatra ezután lett miniszterelnök koalíciós kormány élén.

Jinglak most azt nyilatkozta, hogy az amnesztia a parlament, és nem a kormány dolga, és amúgy is, az amnesztia mindenkire kiterjed, tehát még a demokrata párti kormányzatnak azokra a felelőseire is, akik 2010-ben a vörösinges tüntetők közé lövettek. Az AFP megfigyelőkre hivatkozva azt írta, hogy az amnesztiatörvény most a polgári engedetlenség, a pro és kontra tüntetések új hullámát indíthatja el, a multimilliomos Thakszin ugyanis hét évvel a puccs után is a fő megosztó személyiség a délkelet-ázsiai országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.