Amnesztiát hirdettek Mianmarban

Több mint háromezer rabot, köztük legalább tizenhárom politikai foglyot engednek szabadon Mianmarban - közölték emberi jogi csoportok kedden, nagyjából egy hónappal az ázsiai-csendes-óceáni térségbeli államok vezetőinek mianmari csúcstalálkozója előtt.
Az amnesztiát bejelentő tájékoztatási minisztérium azt írta honlapján, hogy a raboknak "humanitárius okokból" kegyelmeznek meg. A közlemény nem tért ki külön a politikai foglyokra. Az amnesztiában részesítettek túlnyomó többsége csak kisebb bűncselekményeket követett el.

A politikai foglyok ügyét vizsgáló hivatalos bizottság tájékoztatása szerint a szabadon engedett foglyok közül legalább tizenhármat politikai okokból börtönöztek be. Közülük nyolcan a katonai hírszerzés egykori magas rangú tisztségviselői voltak, őket Khin Nyun volt miniszterelnök 2004-es leváltása után csukták le.

Je Aung, a volt foglyok delegáltja a kérdéssel foglalkozó kormánybizottságban, üdvözölte a foglyok elengedéséről szóló híreket, arra figyelmeztetett azonban, hogy még legalább hetvenöt politikai elítélt ül rács mögött. Szakértők szerint az amnesztia meghirdetését szándékosan időzítették az idén az egykori Burmában rendezett Kelet-Ázsia Csúcs (EAS) elé - közölte a hirado.hu.

Thein Szein kormányának megválasztása óta már többször került sor hasonló lépésre a civil kormány demokratikus reformjainak részeként. Eddig több mint ezer, politikai nézetei miatt bebörtönzött személy szabadult ki, viszont jogvédők bírálják a kormányt amiatt, hogy az elítélteket csak kis csoportokban és mindig akkor engedi szabadon, amikor az ország szempontjából éppen valamilyen fontos diplomáciai esemény történik.

A 2011-ben kezdett reformprogram keretében a kormány megszüntette az előzetes sajtócenzúrát, engedélyezte a tüntetéseket, és lehetővé tette, hogy olyan ellenzéki politikusok kerüljenek a parlamentbe, mint a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji. Az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal jutalmazta e nyitási folyamatot, hogy felfüggesztette vagy megszüntette a kilencvenes években hozott gazdasági szankciókat. Számos beruházást is végrehajtottak a csaknem fél évszázadon át elszigetelt országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.