Amnesztia után társulási szerződés

Másfél évvel büntetésének lejárta előtt amnesztiában részesítette a volt belügyminisztert Viktor Janukovics. Az ukrán elnök a hétvégi időzítéssel azt is lehetővé tette, hogy Jurij Lucenko – igaz, csak telefonon – már vasárnap részt vehessen az ellenzék fővárosi tüntetésen.

A szintén börtönben ülő egykori kormányfő, Julia Timosenko mögött álló Haza (Batykivscsina), a vele választási együttműködést javasló ultranacionalista Szabadság párt és a Vitalij Klicsko egykori bokszvilágbajnok vezette UDAR (Ütés) a szervezők szerint 20 ezer embert vitt utcára Kijevben.

– Lucenko szabadon bocsátásával Janukovics kifogta a szelet az ellenzék vitorlájából – nyilatkozta Vlagyimir Feszenko az Interfax-Ukraina hírügynökségnek. Az ukrajnai politológus szerint ez azt jelzi, hogy az elnök nem tart az ellenzéki összefogástól. Ám a gesztus mögött az is meghúzódhat, hogy Kijev szeretné javítani kapcsolatát Brüsszellel, és tető alá hozni a régóta húzódó társulási szerződés aláírását. Ezt jelzi, hogy az EU bővítési biztosa twitteres bejegyzésében nagyra értékelte Lucenko és további hat politikus szabadon engedését. – Ez az első lépés, hogy véget vessenek az igazságszolgáltatás kézivezérlésének – írta Stefan Füle.

Lucenkót 2010 decemberében vették őrizetbe. Tavaly négy év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték, hivatallal való visszaélés és hűtlen kezelés vádjával. A tárcát 2007-től bő két évig irányító politikus többek között a sofőrjét juttatta pozícióba, és biztosított számára lakást. Felrótták neki azt is, hogy törvénytelenül figyeltetett meg olyanokat, akik szerinte Viktor Juscsenko korábbi elnök dioxinos mérgezésében lehettek érintettek. 2009-ben nagykorú fiával együtt összetűzésbe került a frankfurti repülőtér biztonsági őreivel. Német lapértesülések szerint a két utas alkoholos állapotban volt. Lucenko felajánlotta lemondását, de Timosenko nem fogadta el. Kapcsolatuk szorosságát jelezte, hogy amikor a parlament választási csalás előkészítésének gyanújával 2009-ben lemondására szavazott, akkor az elnökválasztására készülő Timosenko azonnal, ideiglenes megbízatással visszahelyezte posztjára.

Lucenko szabadulásakor jelezte, mielőbb találkozni szeretne Timosenkóval. A hét évre elítélt politikusnő EU által követelt szabadon bocsátása Kijev szerint nincs napirenden.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.