In God We Trust? Isten népszerűsége csak 33 százalékon

Nyomasztó munkanélküliség, égbe szökkenő gáz- és élelmiszerárak, Barack Obama elnök és az ellene ágáló republikánusok által megbénult Washington – az átlagamerikainak gyakorlatilag mindenből elege van. Barack Obama népszerűbb Istennél.

Minden egész megint eltört – legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Newsweek és a Daily Beast által készített az amerikaiak közhangulatáról. Ez nem túl rózsás: a megkérdezettek háromnegyede véli úgy, a világ első számú nagyhatalma rossz úton halad, ami a statisztikák fényében nem is meglepő: amíg a gáz- és az élelmiszerárak már az egekben járnak, az ingatlanpiac felett – hála a gazdasági válságnak – már évek óta a béka ül, a munkanélküliség pedig 9 százalék körül toporog.

Mindennek felszámolásért az amerikaiak szerint a politika vajmi keveset tesz: Barack Obamáról csak a megkérdezettek fele gondolja, hogy valódi elképzelései vannak a költségvetés rendbehozatalára, riválisait, a republikánusokat pedig inkább az elnök ekézése foglalja le, semmint hogy maguk is előálljanak valamiféle kézzelfogható javaslattal a megoldást illetően. (Obama nemrég egyébként Európát és Japánt nevezte meg „buktatóként” azon az úton, amely az Egyesült Államokat kifelé vezeti a válságból – előbbit a pénzügyi bizonytalanság, utóbbit a márciusi katasztrófasorozat, a földrengés és az az utáni cunami okozta károk miatt.)

Még Isten is megkapta magáét: vallásos társadalom ide vagy oda, a felmérés tanúsága szerint az ő népszerűsége is csak 33 százalékon áll – a megkérdezettek kétharmada azt mondta, egyszerűen „dühös” a Mindenhatóra. (Amerika jelmondata: In God We Trust, vagyis Istenben bízunk.)

Amikor a hangulatát jellemző jelzőket kellett választaniuk, a megkérdezettek 52 százaléka mondta, hogy „ingerült”, 48 százalék volt „nyugtalan”, 44 százalék „feszült”, 30 százaléknyian pedig „dühösnek” vallotta magát.

Hogy a helyzetüket az amerikaiak milyen nyomasztónak ítélik, mi sem jelzi jobban, hogy 56 százalékuk szerint álmatlan éjszakákat okoz neki az általános kilátástalanság. És ha ez nem lenne elég a megkérdezettek 13 százaléka a gazdaságot teszi felelőssé szexuális élete válságáért is. Lehet, hogy beköszönt még az arab tavasz Amerikában is? – feszegetik a felmérés nyomán született kommentárok.

Látogatók a Capitoliumon. Már csak feljebb van?
Visitors walk at the U.S. Capitol in Washington May 31, 2011. The U.S. National Weather Service issued a heat advisory for the region for Tuesday, when the temperature reached a high of 97 Fahrenheit (36 Celsius). REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.