Amerikai útlevél hamis személyiért

Az Egyesült Államokban még mindig hiányosságok vannak abban a biztonsági rendszerben, amely arra lenne hivatott, hogy az útlevelek kiadásánál kiszűrje az úti okmányhoz szükséges hamisított dokumentumokat.

Az amerikai számvevőszék (GAO) illetékesei csütörtökön egy szenátusi bizottság előtt tárták fel, hogy az intézmény ellenőrei több esetben kaptak a külügyminisztériumtól útlevelet fiktív vagy hamisított születési bizonyítványok, társadalombiztosítási kártyák vagy járművezetői engedélyek alapján, jóllehet a Egyesült Államokat 2001 szeptemberében ért terrortámadások után szigorítottak az útlevelekhez való hozzájutás feltételein.

A GAO nyomozói legutóbbi ellenőrzésük során hét útlevélkérelmet adtak be hamis dokumentumokkal, és három esetben minden további nélkül meg is kapták az úti okmányt. A GAO ellenőrei tavaly márciusban is a mostaniakhoz hasonló fortélyokhoz folyamodva igényeltek és kaptak útleveleket a külügyminisztériumtól.

Az amerikai útlevél a legkeresettebb úti okmány a világon, mert védettséget nyújthat drogcsempészeknek, gyilkosoknak és mindazoknak, akik el akarják kerülni a felelősségre vonást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.