Amerikai ügynökök ezreit vizsgálják az al-Kaida miatt

Csak a CIA-nél a jelentkezők egyötöde akad fenn az átvilágításon szélsőségesekkel ápolt kapcsolatok gyanúja miatt.

Az al-Kaida, a Hezbollah, a Hamász  és más nemzetközi terrorszervezetek is folyamatosan próbálnak beépülni az amerikai titkosszolgálatokba. A fenyegetés miatt az NSA és a CIA több ezer munkatársa áll vizsgálat alatt – írta hétfőn a Washington Post. Az amerikai lap cikke szerint csak a CIA-nél a jelentkezők ötöde akad fenn a rostán terrorizmus vagy szélsőségesekkel ápolt kapcsolatok gyanúja miatt, az adatgyűjtési és megfigyelési botrány főszereplője, az NSA pedig tavaly négyezer olyan alkalmazottját akarta elővenni újra, aki korábban már átesett átvilágításon, és megkapta a munkát.

Bár kémelhárításra a két amerikai titkosszolgálat több millió dollárt költ, a gyanú felkeltéséhez pedig elég, ha valaki belenéz egy adatbázisba, amelyben egyébként nincs keresnivalója, Edward Snowden könnyedén megúszta a felelősségre vonást – emlékeztet a Washington Post cikke. Az NSA adatgyűjtési és megfigyelési programjának a leleplezője több millió dokumentumot másolt le, mielőtt Hawaiiról Hongkongba utazott és kitálalt volna. Snowden júliusban Oroszországtól ideiglenes politikai menedékjogot kapott. A Washington Post hétfőn az egyik általa átadott dokumentumra hivatkozva írt az al-Kaida és a többi szélsőséges szervezet beépülési kísérleteiről.

2012 novemberében az Obama-adminisztráció egyébként kiadott egy kémelhárítási direktívát, amely Snowdent és a hozzá hasonló szivárogtatókat egy kalap alá veszi a külföldi kémekkel és a terroristákkal. A Fehér Házat rengetegen bírálták ezért a fricskáért, mondván, kémelhárítási szempontból három teljességgel eltérő kategóriáról van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.