Amerikai tisztogatási akció Pakisztánban

Tíz-tizenkét tálib lázadó Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén egy amerikai rakétatámadásban – közölték helyi biztonsági források. Az afganisztáni amerikai erők ezzel párhuzamosan arról számoltak be, hogy légitámadásban megöltek tíz tálib lázadót, köztük két parancsnokot Afganisztán nyugati részén.

Tíz-tizenkét tálib lázadó Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén egy amerikai rakétatámadásban – közölték helyi biztonsági források. Az afganisztáni amerikai erők ezzel párhuzamosan arról  számoltak be, hogy légitámadásban megöltek tíz tálib lázadót, köztük két parancsnokot Afganisztán nyugati részén.

Egy neve elhallgatását kérő pakisztáni tiszt elmondta: a rakétát egy pilóta nélküli repülőgépről indították el, és az  eltalált egy épületet, amelyben tálibok tartózkodtak. Egy másik tiszt szerint két rakéta csapódott be az épületbe, és legalább tíz ember vesztette életét.

Egy hírszerző tiszt úgy nyilatkozott, hogy az afgán tálibok  fontos találkozót tartottak, amikor a rakéta becsapódott a  hegyvidéki Szarpul körzet területén. Abdul Rahim, a település vallási vezetője, aki szemtanúja volt a  történteknek, elmondta, hogy 15 holttestet emeltek ki a romok alól,  húszan megsebesültek. Úgy vélekedett, hogy két rakéta találta el az  épületet.

A helybeliek szerint korábban ebben az épületben afgán menekültek gyermekeit helyezték el, de két évvel ezelőtt fegyveresek  költöztek be oda.

Egy pakisztáni tiszt azt is elmondta, hogy a vidék felett még  mindig köröz egy pilóta nélküli repülőgép. Itt ez volt  az első amerikai rakétatámadás.

Az amerikaiak vezette afganisztáni koalíciós erők vasárnap este  bombázták le egy körzeti tálib parancsnok, Dasztagir molla házát egy  Bádgesz tartománybeli faluban, a türkmén határ közelében. Az amerikai hadsereg egy közleményben azt írta, a molla  felelős volt azért, mert a tartományban megnőtt az erőszakos  cselekmények száma. Tavaly novemberben ő volt a szervezője annak a  támadásnak, amely egy afgán gépkocsioszlopot ért, és amelyben 13 katona meghalt.

A tartomány rendőrfőnöke megerősítette a légi csapás hírét és  azt is, hogy meghalt tíz tálib, közte két parancsnok, Dasztagir és Baz Mohammed molla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.