Amerikai szenátorok Raúl Castrónál

Az amerikai törvényhozás héttagú küldöttségét fogadta Raúl Castro kubai államfő, és külön is tárgyalt Patrick Leahyvel, Vermont állam demokrata párti szenátorával, a szenátus ideglenes elnökével, a jogi bizottság vezetőjével – jelentette a Granma.

A kubai központi pártlap közlése szerint a keddi megbeszéléseken részt vett Bruno Rodríguez Parrilla kubai külügyminszter is. Az amerikai törvényhozók – hat szenátor és egy képviselő - találkoztak Ricardo Alarcónnal, a kubai nemzgyűlés elnökével is. A szűkszavú jelentés szerint a Castróval folytatott eszmecserén „a két országot érintő témák" kerültek szóba.

A delegáció tagjai hétfőn érkeztek Havannába; Leahy akkor annyit közölt, hogy a kubai reformintézkedések, illetve a Kubában bebörtönzött amerikai Alan Gross sorsa alkotja majd a megbeszélések fő témáját. A Reuters szerdai értesülése szerint az amerikai törvényhozók a börtönben azóta felkereshették a 63 éves Grosst, akit még 2009 decemberében vettek őrizetbe a havannai repülőtéren, amikor haza akart térni. A kubai bíróság 15 évre ítélte azzal a váddal, hogy az amerikai kormányzati szerv, az USAID segélyprogramja keretében titokban internetes hálózati eszközökkel látott el kubaiakat. Az amerikai sajtó értesülése szerint Gross a kubai zsidó közösségnek adta át az eszközöket. Feleségének a kubai hatóságok immár többször is lehetővé tették, hogy felkeresse Grosst a Havanna melletti börtönlétesítményben.

„Sokat beszélgettem Alan Gross úrral, s erről beszámolok majd az elnöknek" – említette rövid nyilatkozatában Leahy. Ugyancsak el kívánja mondani Obamának, hogy "jó beszélgetése" volt Castróval. Ezen a találkozón a szenátus ideiglenes elnöke szerint szó esett azokról az „akadályokról”, amelyek fékezik a bilaterális párbeszédet, ugyanakkor kitértek a kapcsolatok javításának szükségességére is. Leahy közölte, hogy mindezekkel kapcsolatban a tanácsait is kifejti majd Obamának – írta az EFE spanyol hírügynökség.

Leahy már tavaly is tárgyalt Havannában Raúl Castróval, és akkor is találkozhatott az elítélttel. John Kerry új amerikai külügyminiszter még 2010-ben Massachusetts szenátoraként felvetette a Gross-ügyet találkozóján Bruno Rodriguez kubai külügyminiszterrel New Yorkban. 2011-ben pedig Jimmy Carter volt elnök járt jószolgálati küldetésben Havannában, s akkor fogata őt Raúl Castro, ám üres kézzel, tehát Gross nélkül kellett hazatérnie.

Havanna hivatalosan soha nem mondta ki, hogy valamiféle „árukapcsolat” lehetne a Gross-ügy és a Kubában hősként számon tartott öt ügynök sorsa között, akiket az Egyesült Államokban még a kilencvenes évek végén ítéltek el kémkedésért 15 évtől életfogytiglanig tartó börtönbüntetésekre. Tavaly egyikük büntetése lejárt, de további három évig nem hagyhatja el az Egyesült Államokat. Kuba azzal érvel, hogy a büntetés az ötök esetében aránytalan volt, nem követtek el vétséget az USA biztonsága ellen, csupán a Miamiban tevékenykedő Castro-ellenes szervezetekbe próbáltak beépülni, és azok tervezett terrorakcióiról tájékoztatták Havannát.

Az Obama-kormányzat ugyan enyhített a kubai-amerikaiak hazautazási és pénzküldési korlátozásain, amit a Bush-adminisztráció idején hoztak, ám a fél évszázada elrendelt Kuba elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargó változatlanul érvényben van, ami a havannai számítások szerint évente súlyos dollármilliárdos veszteséget okoz a karibi szocialista országnak.

Miután betegeskedő bátyjától, Fideltől Raúl Castro átvette az irányítást, érdemi „kiigazításokra” került sor a gazdasági életben, így lényegesen kiszélesítették a magánvállalkozások tevékenységi körét. A kormány nyíltan azzal számol, hogy néhány év alatt a mintegy ötmillió állami foglalkoztatott húsz százaléka, tehát egymillióan találnak megélhetésre a privát és szövetkezeti szektorban. Január közepétől megszüntették a külföldi célú magánutazások 1961 óta fennálló korlátozását. Most vasárnap utazhatott el Havannából Yoani Sánchez, a nemzetközileg legismertebb ellenzéki blogger. A Generación Y blog 37 éves alapító-szerzője számos külföldi díjat kapott, amelyeket mostani, 80 naposra és 12 országba tervezett körútján vesz majd át.

Utazásának első állomása Brazília, ahol Recife város repülőterén balos csoportok tüntettek ellene. Aztán amikor a szintén észak-brazíliai Feria de Santana városban bemutattak részvételével egy dokumentumfilmet – amelyben a rendező vele is készített interjút még Havannában –, az előadást egy ötven-száz fős csoport zavarta meg. „Éljen a forradalom, Kuba igen, a jenkik nem” – skandálták. A demonstrálók a CIA bérencének titulálták a kubai bloggert, hamis dollárokat hajítottak felé. – Az egész olyan volt, mintha terroristák szervezték volna – nyilatkozta Yoani Sánchez. „Én egy békés alkat vagyok, aki a szavakkal dolgozik, soha nem adtam okot, hogy ilyen agresszivitást váltsak ki” – mondta a rendőrök által biztosított sajtóértekezletén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.