Amerikai roncsokon marakodtak a tálibok

A pilóta nélküli repülőgép Pakisztán északnyugati, törzsi területein zuhant le.

Tűzharcot vívott egymással a szélsőséges tálibok és a pakisztáni hadsereg egysége egy lezuhant pilóta nélküli répülőgép roncsaiért. Az incidensre Pakisztán északnyugati, törzsi területein került sor, ahol az USA gyakorta hajt végre légitámadásokat ezekkel a repülőgépekkel – drónokkal –, de mivel felhatalmazás nélküli akciókról van szó, hivatalosan nem kommentálja őket. Így biztos forrásból nem tudni azt sem, mi volt a drón balesetének az oka: bár a tálibok azt állítják, hogy lelőtték, a pakisztáni hadsereg szerint technikai probléma vezetett a zuhanásához.

Tény mindenesetre, hogy a roncsoknál a tálibok tűntek fel először; a tűzharc akkor tört ki, amikor erről értesülve a pakisztáni hadsereg odaküldött egy egységet a helyszínre. Az összecsapásban két tálib vesztette életét, a hadsereg egyik katonája pedig megsérült.

Pakisztán törzsi területei – főleg Észak- és Dél- Vazirisztán – állandó célpontja az Afganisztánból felszálló amerikai drónok támadásainak. Ezeket az Egyesült Államok arra hivatkozva hajtja végre, hogy a terület az egyik menedékhelye és főhadiszállása nem csak a tálibok, de az al-Kaida merénylőinek is. Barack Obama hivatalba lépése, 2009 januárja óta az amerikaiak egyre több ilyen légicsapást indítanak: csak tavaly több mint száz akcióról érkezett hír.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.