Megint drónnal csaptak le Pakisztánban az amerikaiak

Bin Láden meggyilkolása óta először bombáztak robotrepülőgépek Pakisztánban. A támadásban legalább 17 szélsőséges fegyveres meghalt.

Amerikai robotrepülőgépek szétlőttek egy házat Pakisztánban. A támadásban a Reuters információi szerint legalább 17 iszlamista szélsőséges halt meg. Az Észak-Vazirisztánban végrehajtott akció az első ilyen jellegő támadás volt azóta, hogy amerikai különleges erők vasárnap megölték Oszama bin Láden terroristavezért.

Ez tovább élezheti a feszültséget Washington és Iszlámábád között. Pakisztán sérelmezte, hogy az amerikai kormány nem avatta be a bin Láden ellen tervezett akcióba, és péntekre több pakisztáni városban is USA-ellenes megmozdulásokat terveztek.

A pakisztáni hadsereg csütörtökön bejelentette: ha az Egyesült Államok újabb, a vasárnapihoz hasonló egyoldalú támadást hajt végre, akkor "újragondolja" a két ország terrorellenes együttműködését. Washington és Iszlámábád hivatalosan szövetségesek és együtt harcolnak a szélsőségesek ellen. Ám a néhány hete nyilvánosságra került, a guantanamói fogolytáborban készült iratok is azt bizonyítják: Washington nem bízik ázsiai partnerében, a pakisztáni titkosszolgálatot például a terrorszervezetek közé sorolta.

Az Egyesült Államok általában nem erősíti meg, hogy ő áll a robotrepülőgép-támadások mögött, ám nincs más ország, amely erre képes lenne - emlékeztet a BBC. Az afgán határhoz közeli törzsi területek, így Észak-Vazirisztán is a tálibok és az al-Kaida kedvelt búvóhelye. Barack Obama hivatalba lépése óta egyre több ilyen támadásról érkeznek beszámolók a térségből. Tavaly több mint száz csapást hajtottak itt végre drónok. Ezek a csapások sok magas rangú fegyveres halálához vezettek, ám több száz civil halálos áldozatot is követeltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.