Amerikai parádé Budapesten

A június végi budapesti transzatlanti hétre a jelenlegi és a volt amerikai külügyminiszter mellett washingtoni törvényhozók is eljönnek. Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint a cél az, hogy a parlamenti ciklus alatt fogadják Orbán Viktort a Fehér Házban.

Amerikai politikusi parádé lesz június utolsó hetében Budapesten. Hillary Clinton jelenlegi és Condoleezza Rice volt külügyminiszter mellett a magyar fővárosba népes washingtoni törvényhozói küldöttséget várnak. Ez utóbbi tagja lesz Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus többségének vezetője és Ileana Ros-Lehtinen, a képviselőház külügyi bizottságának szintén republikánus elnöke. Mindannyian részt vesznek a Tom Lantos Intézet megnyitóján, amelyhez kapcsolódóan Orbán Viktor miniszterelnök először fogja átnyújtani a Magyar Szabadság-díjat - mondta szerdán újságírók előtt Németh Zsolt külügyi államtitkár. Az elismeréssel olyan személyiséget jutalmaznak, aki sokat tett a demokráciáért, az emberi jogokért és a transzatlanti kapcsolatokért - hangzott el.  

Az erős republikánus jelenlét annak is betudható, hogy június 29.-én avatják fel a Szabadság téren - az USA nagykövetségével szemközti oldalon - Ronald Reagan immár második budapesti köztéri szobrát. A magyar fővárosban alig 24 órát töltő Hillary Clinton nem lesz ott az eseményen, de a demokrata párti politikus republikánus elődje, Condoleezza Rice viszont igen. A szoboravatásra elmegy Orbán Viktor kormányfő és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Magyar Reagan Bizottság elnöke.

Németh a Népszabadság kérdésére a transzatlanti kapcsolatokat olyan területnek nevezte, ahol  konszenzus van négy hazai parlamenti párt között. A Fideszes politikus a felsorolásból kihagyta a Jobbikot, amely gyakran Amerika-ellenes kirohanásokkal, a többi között a Tom Lantos Intézet elleni támadásokkal hívta fel magára a figyelmet.

A külügyi államtitkár fontosnak nevezte, hogy Hillary Clinton eljön Budapestre, s itt tárgyal vezető magyar politikusokkal. Arra a kérdésre, hogy a mostani amerikai felvonulás ajtót nyit-e Orbán Viktornak a washingtoni Fehér Házba, az Amerika és a transzatlanti viszony iránti elkötelezettségéről ismert politikus úgy válaszolt: a cél az, hogy a 2010 tavaszán kezdődött négy éves magyar parlamenti ciklus alatt sor kerülhet Orbán washingtoni látogatására. A 2012-es amerikai választási kampány közelsége miatt ez valószínűleg inkább csak 2013-tól valószínű - érződött ki a szavaiból.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.