Amerikai nagykövetséget robbantottak volna a terroristák

A terroristák tervezett célpontjai között szerepelt a surabayai amerikai konzulátus és a jávai rendőrség különleges erőinek a főhadiszállása is.

Tizenegy embert tartóztattak le Indonéziában azzal a gyanúval, hogy hazai és külföldi célpontok, köztük a jakartai amerikai és ausztrál nagykövetség ellen akartak terrortámadást elkövetni - közölte szombaton a rendőrség.

A Szunnita Mozgalom az Indonéziai Társadalomért nevű új szervezet tagjai pénteken és szombaton kerültek rendőrkézre négy tartományban. A rendőrség számos pokolgépet, valamint robbanóanyagot, lőszert és robbanószerkezetek készítését leíró kézikönyveket foglalt le.

A rendőrség szerint a csoport a jakartai amerikai nagykövetség, valamint az ausztrál nagykövetség, illetve a közelében lévő egyik épület ellen akart merényletet elkövetni, ahol a Freeport-McMoRan amerikai bányavállalat helyi kirendeltsége is található.

Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában az utóbbi tíz évben több véres merényletet követtek el, ezeket többnyire az al-Kaida ideológiáját követő Jemaah Islamiyah terrorszervezet számlájára írják. 2002-ben Balin egy robbantásos merényletben több mint 200 ember, többségükben külföldi halt meg.

A kormány azóta több mint 700 terroristagyanús személyt vett őrizetbe és több tucatnyi társukkal végzett. 2009 óta nem történt nagyszabású terrortámadás a dél-ázsiai szigetországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.