Amerikai kommandó fogta el az al-Kaida egyik legkeresettebb terroristáját

Abu Anász al-Libire Tripoliban csaptak le. Több mint tíz éve ott volt az FBI körözési listáján a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség elleni 1998-as merénylet miatt. Ötmillió dolláros vérdíj volt kitűzve a fejére.

Egy amerikai különleges egység sombaton a líbiai fővárosban, Tripoliban elfogta az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egyik feltételezett vezetőjét - jelentette a New York Times és a CNN.

A célszemélyt, a mozgalmi nevén, Abu Anász al-Líbiként ismert Nazih Abdul-Hamid ar-Rukait régóta körözték, mert a gyanú szerint köze volt az 1998 augusztusában Kenyában és Tanzániában az amerikai nagykövetségek ellen elkövetett, több mint 250 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletekhez. Emiatt vádat is emeltek ellene egy New York-i bíróságon. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ötmillió dollár vérdíjat tűzött ki a fejére.

2012 szeptemberében jelentek meg nyugati titkosszolgálati forrásokra hivatkozva olyan hírek, amelyek szerint al-Líbit Tripoliban látták. Feltételezések szerint 2011-ben térhetett vissza Líbiába, a Moammer Kadhafi bukásával és halálával végződő forradalom idején. A férfi fivére elmondta: testvére szombaton kora reggel, a hajnali ima után a mecsetből hazaérve leparkolt a háza előtt, amikor három autó fékezett le a kocsija körül, kommandósok szálltak ki belőlük, betörték al-Líbi kocsijának ablakát, elvették a férfi fegyverét, betuszkolták az egyik autóba, és elhajtottak. Al-Líbi felesége, aki látta mindezt az ablakból, azt mondta, külföldinek kinéző kommandósok hurcolták el a férjét.

A 49 éves al-Líbi az al-Kaida informatikai szakértője volt. Állítólag a 90-es évek elején együtt volt Oszama bin Ladennel, az al-Kaida néhai vezetőjével Szudánban. 1995-től öt éven át – amíg vádat nem emeltek ellene a New Yorkban – brit földön, Manchesterben élt.

Bár a szombati akcióról a hírek szerint az amerikaiak előre tájékoztatták az Líbia kormányát, Tripoli később magyarázatot követelt Washingtontól az ügyben. Ali Zeidan miniszterelnök hivatala közleményt adott ki, amely szerint Líbia szeretné, ha líbiai állampolgárokat az észak-afrikai országban vonnának felelősségre.

Szombaton az amerikai kommandósok nem csak Tripoliban csaptak e. Egy másik egység a szomáli Barawéban hajtott végre rajtaütést a két héttel ezelőtt a nairobi Westgate bevásárlóközpont ellen indított, 67 halálos áldozatot követelő támadás miatt. Ennek a SEAL-akciónak a célpontját nem nevezték meg, de a gyanú szerint a támadás egyik értelmi szerzőjéről, a szélsőséges iszlamista al-Shabab milícia egyik vezetőjéről van szó. Libivel ellentétben őt nem sikerült elfogni, de az őt védők közül az amerikaiak több embert megöltek.

Barawe a szomáli fővárostól, Mogadishutól 180 kilométerre délre fekszik, az Indiai-óceán partján. Az al-Shabab először azt állította, a támadást csónakon érkező brit és török különleges egységek hajtották végre, és egy brit katonát megöltek, négy másikat életveszélyesen megsebesítettek. Ebből a csónak igaz, London és Ankara azonban hivatalos közleményben tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz. Szomáli hírszerzési források szerint az akció célja egy külföldi, vélhetően csecsen parancsnok megölése volt. A célpontot meglőtték, állítólag túlélte a támadást; testőre és hat további társa életét vesztette az akcióban. Az AP hírügynökség úgy tudja, hogy az amerikaiak a heves ellenállás miatt végül megszakították a küldetést, az ellenfél túlerőben volt. Az akcióra Washingtonban másfél hete adtak parancsot – értesült eközben a New York Times.

Helyiek elmondták, a tenger felől ért támadás egy házat, amelyet az al-Shabab őrzött. Tűzpárbaj tört ki, és több mint egy órán át tartott. Barawe évek óta az iszlamista lázadó szervezet ellenőrzése alatt áll, már többször volt célpontja nyugati kommandós akcióknak. A SEAL egyik osztaga 2009-ben hat embert ölt meg itt, köztük az al-Kaida egyik régóta körözött terroristáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.