Amerikai költségvetés: már a következő csatára készülnek

Barack Obama lerövidítette az Ázsiában tartandó hétvégi körútját a szövetségi kormányt érintő költségvetési zár miatt.

Az amerikai elnök elutazik ugyan Indonéziába, ahol az Ázsiai-Csendes- óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján vesz részt,  majd Bruneiba, ahol a kelet-ázsiai csúcs vendége, de lemondta malajziai és a fülöp-szigetei tárgyalásait. „Logisztikailag nem lehetséges” - indokolta a döntést a Fehér Ház egy nappal azután, hogy a kongresszus és a szenátus  nem tudott megegyezni a költségvetésről. Ezt követően a szövetségi intézmények egy része átmenetileg bezárt, több mint 700 ezer szövetségi alkalmazottat küldtek fizetésnélküli szabadságra.

Elemzők szerint nem várható gyors megoldás a válságra, egyelőre sem a republikánusok, sem a demokraták nem hajlandóak engedni. A republikánusok azt szabták feltételül, hogy Obama vonja vissza az egészségügyi reformját, de az elnök erre nem volt hajlandó. Hasonló összecsapás várható hamarosan az adósságplafon ügyében: ezt legkésőbb október 17-én kellene megemelni, különben elfogy a pénz a kasszából. Ha ezt is megtorpedózzák a republikánusok, akkor minden eddiginél nagyobb lehet a baj.

A nemzetbiztonsági tanács szóvivője szerint már így is épp elég nagy a gond. Obama lemondott ázsiai útjai például nehezíthetik az amerikai export ösztönzését és veszélyeztethetik az Egyesült Államok vezető pozícióját a világ leggyorsabban növekvő térségében, idézte a BBC a szóvivőt. Titkosszolgálati szakértők is veszélyesnek minősítették a helyzetet, igaz, egyelőre csak a civil munkatársakat kellett kényszerszabadságra küldeni, ám ők adják az állomány 70 százalékát. Így csak a legforróbb veszélyzónákra tudnak koncentrálni, és nem tudják sem a hadsereget, sem a külpolitikát megfelelően támogatni – érvelnek.

Obama szerdán vezető bankemberekkel is találkozott, köztük a  Goldman Sachs, a Citigroup, JP Morgan Chase  és a Bank of America elnökeivel, hogy a pénzügyi-gazdasági helyzetről, az adósságplafon emeléséről tárgyaljon. A pénzügyi vezetők, 250 egyéb cégvezetővel együtt  levelet írtak a kongresszusnak, sürgetve, hogy mielőbb döntsenek az emelésről.

Egy kosár és egy szívélyes megbeszélés

A Fehér Ház szerint Obama helyi idő szerint szerda délután találkozik a kongresszus vezetőivel, hogy megvitassa velük a szövetségi kormányzat részleges leállása áthidalásának lehetőségeit. Az elnök a szövetségi kormányzat részleges leállásának második napján Harry Reidet, a szenátusi demokrata többség és Mitch McConnellt, a szenátusi republikánus kisebbség vezetőjét, John Boehnert, a képviselőház republikánus elnökét és Nancy Pelosit, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetőjét hívta meg a helyi idő szerint fél hatkor (közép-európai idő szerint 23 óra 30 perckor) kezdődő eszmecserére.

Az érintettek elfogadták az invitálást. Igaz, McConnell a szóvivője útján közölte, nem érti, hogy mire szól a meghívás, hiszen az elnök korábban közölte, hogy nem hajlandó tárgyalni az átmeneti büdzséről. A nap folyamán Reid levélben ajánlott tárgyalást a költségvetésről Boehnernek. Reid nem kínált fel politikai engedményeket, de rámutatott, hogy ha a képviselőház elfogadna egy egyszerű határozatot a kormányzat működőképességének helyreállításáról, akkor a demokraták készek lennének széleskörű egyeztetésbe kezdeni egy ésszerű kompromisszumról a 2014-es költségvetéssel és más ügyekkel kapcsolatban.

A levél értelmében a tárgyalások kiterjedhetnének az egészségügy, az adóreform és az agrárpolitika kérdéseire is. Reid közölte, hogy szívélyes megbeszélést folytatott Boehnerrel, amikor szóban is elmagyarázta neki javaslatának lényegét. 

A kormányzati kifizetések azután kerültek zár alá, hogy a kongresszus hétfő éjfélig nem tudott megállapodni egy, az október 1-jén elkezdődött pénzügyi évre vonatkozó, áthidaló költségvetésről. A kudarc nyomán nem csak a szövetségi alkalmazottak százezrei maradtak fizetés nélkül, és az egyéb következmények mellett nemzeti parkok, nemzeti emlékhelyek váltak hozzáférhetetlenné az látogatók számára. A szövetségi kormányzat részleges lebénulása miatt az elnök lerövidíti küszöbön álló ázsiai látogatását, a hadsereg és a hírszerzés vezetői pedig arról panaszkodtak, hogy a kialakult helyzet aláássa az irányításuk alatt álló szervezetek veszélyelhárító képességeiket.

A képviselőházi republikánusok, különösen azoknak a Tea Party ultakonzervatív mozgalom által támogatott mintegy 40 fős csoportja az Obama által 2010-ben elfogadtatott, de egyes részleteiben most életbe lépő egészségügyi törvény finanszírozásának megszüntetését támasztja feltételként egy december 15-ig tartó, átmeneti költségvetés megszavazásához.

A képviselőházi republikánusok most azzal a taktikával próbálkoznak, hogy részletekben kívánják elfogadtatni az átmeneti költségvetést. A demokraták szerint e mögött azt az elképzelést gyanítják, hogy az egyes tételeket külön-külön, az egészségügyi törvény kivételével próbálják meg megszavaztatni.

Ezek a kísérletek kedden nem kapták meg a minősített többséget a szövetségi alsóházban, de a továbbiakban már az egyszerű többség is elegendő lesz. A demokrata többségű szenátus, amely az elmúlt napokban négy alkalommal is megakadályozta az egészségügyi reform republikánusok általi kisiklatását, valószínűleg le fogja szavazni a képviselőházi indítványokat, amelyek külön kívánják majd rendezni például a veteránügy, az orvosi kutatás, a nemzeti parkok vagy az amerikai fővárosnak otthont adó szövetségi Columbia Kerület finanszírozásának ügyét.

Obama vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha olyan törvénytervezetet juttatnának el hozzá aláírásra, amely nem biztosítaná az egészségügyi reform megvalósítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.