Amerikai kitüntetést kapott Helmut Kohl

Bill Clinton a háború utáni történelem legkimagaslóbb európai politikusának nevezte a volt német kancellárt.

Az Egyesült Államok  volt elnöke Berlinben hétfő este köszöntötte az egykori Kohlt abból az alkalomból, hogy az 1994-ben alapított, berlini Amerikai Akadémia a 81 éves Kohlt a német egység és a transzatlanti kapcsolatok előmozdításában szerzett érdemeiért a Henry Kissinger-díjjal tüntette ki.

Az akadémiát abból a célból hozták  létre, hogy elősegítse a Németország, illetve Európa és az Egyesült Államok közötti párbeszédet, a volt amerikai külügyminiszter nevét viselő Kissinger-díjat pedig az elmúlt években mindenekelőtt olyan politikai személyiségeknek adományozták, akik különösen sokat tettek ennek érdekében. Így a díj korábbi gazdái közé tartozik Kohl - hasonlóan nagy - elődje, Helmut Schmidt, valamint az Egyesült Államok volt elnöke, idősebb George Bush, továbbá az egykori német államfő, Richard von Weizsa:cker is.

Bill Clinton - aki 1993 ás 2001 között az Egyesült Államok 42. elnöke volt - a volt kancellár tiszteletére tartott laudációjában Kohlt a háború utáni történelem legjelentősebb európai politikai személyiségének nevezte. Clinton méltatta Helmut Kohl érdemeit a német egység, valamint az európai egyesülés előmozdításában. Ha Németország  élén abban az időben más kancellár állt volna, aki a sorsdöntő kérdések közül akár egyre is más választ adott volna, Európa ma valószínűleg több problémával nézne szembe - utalt rá méltatásában, illetve a Bild című lapnak előzetesen adott nyilatkozatában Clinton. A volt amerikai elnök a korábbi német kancellárt olyan sziklának nevezte, akiben bízni lehet, aki állhatatos, és kitart álláspontja mellett.

Helmut Kohl 1982 és 1998 között volt a szövetségi köztársaság, majd az egyesült Németország kancellárja, és érdemei miatt a német egység kancellárjának nevezik. Az elmúlt időszakban sokat betegeskedett, tolószékbe kényszerült, de szellemileg teljesen friss, és rendszeresen publikál. A hétfő esti ünnepségen Kohl személyesen is részt vett, és azon jelen volt Henry Kissinger, továbbá Angela Merkel német kancellár is.

Helmut Kohlt ludwigshafeni otthonában - közelmúltban tett németországi látogatása során - Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felkereste. A volt német kancellár és a magyar kormányfő akkor a többi között az Európai Unió előtt álló kihívásokról, a világpolitikai és világgazdasági változásokról folytatott eszmecserét.

Helmut Kohl és Angela Merkel a német egység húszéves évfordulóján. Szikla, akiben bízni lehet
Former German Chancellor Helmut Kohl (L) and German Chancellor Angela Merkel attend a ceremony of the Christian Democratic Union (CDU) party to mark the upcoming 20-year anniversary of the German unification in Berlin October 1, 2010. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.