Ezért vonták vissza az egyházi törvényt?

Aggodalmát fejezi ki az új magyar egyházügyi és a szabad vallásgyakorlásról szóló törvény miatt tizenhárom amerikai kongresszusi képviselő. Orbán Viktor kormányfőnek írt levelükben azt kérik, hogy a törvényt hozzák összhangba a vállat nemzetközi emberi jogi kötelezettségekkel.

Kétoldalas levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz tizenhárom amerikai kongresszusi képviselő. A döntő részben republikánus párti levélírók az új magyar egyházügyi törvény miatt fejezik ki mély aggodalmukat. A különböző felekezetű képviselők szerint az új magyar egyházügyi törvény a kisebbségi vallási csoportok diszkriminációjához fog vezetni.

A Népszabadság birtokába jutott levél Nike Pompeo kansasi republikánus képviselő fejléces papírján íródott. Pompeo mellett a levelet a következő képviselők írták alá: Trent Franks (Arizona, R-republikánus), Heath Shuler (Észak-Karolina, D-demokratapárti), Howard Coble (Észak-Karolina, R), John Carter (Texas, R), Dan Burton (Indiana, R), Randall Hultgren (Illinois, R), Vicky Hartzler (Missouri, R), Howard Berman (Kalifornia, D), Mike Kelly (Pennsylvania, R), Joe Pitts (Pennsylvania, R), Tim Walberg (Michigan, R) és a kongresszusban szavazati joggal nem rendelkező Eni Faleomavaega (Nyugat-Szamoa, D).

Az Orbánnak címzett levelet aláíró kongresszusi képviselők a legkülönbözőbb felekezetekhez tartoznak. Van közöttük presbiteriánus, baptista, lutheránus, protestáns, evangélikus keresztény, zsidó, katolikus és mormon is.

A 2011. december 16-i keltezésű levelet szignáló tizenhármak felhívják a figyelmet arra, hogy az új egyházügyi törvény 2012. januári életbe lépésével – a metodistáktól kezdve az evangélikus keresztényeken át a muzulmánokig – több száz felekezet fogja elveszíteni "regisztrált" jogi státuszát. A képviselőket aggasztja az is, hogy az eddigi bejegyzésüket elveszítő felekezeteknek az újbóli regisztráció elnyerése érdekében hét különböző feltételnek kell megfelelniük, ugyanakkor a kétharmados törvényhozási jóváhagyást is meg kell kapniuk.

Pompeoék felhívják a figyelmet arra, hogy az új magyar egyházügyi törvény a parlament fennhatósága alá helyezi a vallási közösségeket, a törvényhozás fog dönteni hitbeli kérdésekről. Szerintük ez megsérti az állam vallási kérdésekben kötelező semlegességét. Ugyanakkor a kisebbségben lévő vallási csoportok diszkriminációjához fog vezetni. 

Úgy vélik, hogy a törvény sérti az Európai Unió, az Európa Tanács és az EBESZ emberi jogi normáit, illetve figyelmen kívül hagyja az Emberi Jogok Európai Bírósága vonatkozó döntéseit. Felidézik, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszer júniusi budapesti látogatása során kijelentette: az Egyesült Államok kérni fogja a magyar kormányt, hogy gondolja át a magyarországi vallásszabadság légkörét negatívan befolyásoló új egyházügyi törvényt.

A tizenhárom amerikai kongresszusi képviselő végül arra sürgeti az Orbán-kormányt, hogy az új egyházügyi törvényen hajtson végre lényeges módosításokat, s azt hozza összhangba a magyar alkotmánnyal és azokkal a nemzetközi emberi jogi szerződésekkel, amelyet Magyarország aláírt és ratifikált. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.