Amerikai képviselők írtak Orbánnak Csatáry miatt

A miniszterelnöknek és Áder János államfőnek címzett levélben 20 amerikai kongresszusi képviselő szólítja fel Magyarországot a hírhedt náci háborús bűnös haladéktalan felelősségre vonására.

Csatáry László „hírhedt náci háborús bűnös" haladéktalan felelősségre vonását sürgette Áder János köztársasági elnökhöz és Orbán Viktor kormányfőhöz intézett levelében 20 amerikai kongresszusi képviselő. „Azért írunk Önöknek, hogy a lehető legerőteljesebben sürgessük a hírhedt náci háborús bűnös, Ladislaus Csizsik-Csatáry igazságszolgáltatás elé állítását” – írták július 24-én keltezett levelükben a képviselők. A 20 aláíró között mindkét kongresszusi párt képviseltette magát.

Csatáry László és ügyvédje, Horváth B Gábor a bíróságon
Hungarian Laszlo Csatary, suspected of war crimes against Jews during Word War Two, leaves the prosecution building with his lawyer Gabor B Horvath (R) in Budapest July 18, 2012. Hungarian prosecutors have detained 97-year-old Csatary on suspicion of war crimes committed in World War Two, the Budapest prosecutor's office said on Wednesday. Nazi-hunters from the Simon Wiesenthal Centre say they have provided Hungary with evidence that Csatary helped to organise the deportation of around 16,000 Jews to the Auschwitz death camp from the Nazi-occupied town of Kosice in 1944. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: CRIME LAW POLITICS)

Az amerikai képviselők sürgették, hogy a magyar állam- és a kormányfő tegyen meg mindent, amit tud azért, hogy Csizsik-Csatáry "feleljen a bűneiért", és hangoztatták, hogy azonnali cselekvést várnak. A levél feladói emlékeztettek rá, hogy Csizsik-Csatáry, akiről nemrégiben kiderült, hogy Budapesten él, a 2. világháború alatt, a kassai gettót őrző magyar királyi rendőrök parancsnokaként „igazi szadista” volt, aki a zsidók iránt extrém kegyetlenségről tett tanúbizonyságot. A szerzők rámutattak, hogy Csizsik-Csatáry, aki 1944-ben mintegy 15 700 zsidó Auschwitzba és további 300 Ukrajnába történő deportálását koordinálta, nőket korbácsolt meg, emberekkel a puszta kezükkel ásatott árkot, és lelövette azokat, akik menekülni mertek.

A képviselők felidézték, hogy Csizsik-Csatáry, akit Csehszlovákiában 1948-ban az emberiesség elleni bűncselekmények miatt halálra ítéltek, „igazi gyáva emberként” megszökött a büntetés előtt, és a viselt dolgairól hazudva Kanadában telepedett le. Innen 1997-ben, miután lelepleződött, tovább szökött. A Simon Wiesenthal Központ a legkeresettebb háborús bűnösnek nyilvánította.

A levélírók szerint az, hogy a bűntettek óta évek teltek el, „nem használható fel mentségként a cselekvés elkerülésére”. Hangsúlyozták, hogy a 2. világháború óta eltelt évek, amelyek alatt Csizsik-Csatáry élvezhette "az életet, a szabadságot és a méltóságot, olyan évek, amelyektől ő olyannyi zsidót megfosztott". A kongresszusi képviselők hangsúlyozták, hogy szükség van a felelősségre vonásra az emberiesség elleni bűncselekmények ügyében, és ebben az ügyben is elérkezett a megérdemelt igazságszolgáltatás ideje.

„Miközben nem tudjuk meg nem történtté tenni a holokauszt tragédiáját, biztosítanunk kell, hogy az ezekért a borzalmakért felelős gonosz embereket felelősségre vonják. Azzal, hogy felelősségre vonhatónak tartjuk ezeket az embereket, az elveszett életek előtt tisztelgünk, és biztosítjuk azt, hogy sohasem feledjük, ami történt" – írták az amerikai képviselők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.