Amerikai kém a kínai állambiztonságiak között

Letartóztatták a kínai állambiztonság egyik emberét, miután kiderült, évek óta a CIA-nek kémkedett, és minden információt továbbadott Kína tengerentúli ügynökhálózatáról.

A kínai Állambiztonsági Minisztérium saját emberét tartóztatta le, miután kiderült, hogy az Washingtonnak kémkedett. Az eset még tavaly jutott a hatóságok tudomására, a tisztviselőt – aki ráadásul Lu Zhongwei miniszterhelyettes egyik segéde volt – valamikor január és március között tartóztathatták le, az ügy viszont csak most látott napvilágot. Hu Jintao elnököt annyira felháborították a történtek, hogy személyesen járt közben az ügyben. A most felderített ügy évtizedek óta a legnagyobb kémbotrány Kínában, és minden valószínűség szerint teljesen tönkretette a tengerentúli kínai ügynökhálózatot.

Az állambiztonságiak akkor fogtak gyanút, mikor egyre több, USA-ban működő ügynök jelentette, hogy kompromittálták őket. Ezek után indult meg a vizsgálat, és kiderült, a férfi már évek óta a CIA-nek dolgozott, és minden információt továbbadott Kína tengerentúli kémhálózatáról.

Az Állambiztonsági Minisztérium Kína egyik legátláthatatlanabb intézménye, honlapja és szóvivője sincs, Kína és az USA külügyminiszterei pedig elhárították, hogy bármit is hozzáfűzzenek a történtekhez.

A kém kilétét még nem hozták nyilvánosságra, egyelőre annyit tudni, hogy Lu Zhongwei miniszterhelyettesnek dolgozott. Az sem világos, hogyan kompromittálta az Egyesült Államokban dolgozó ügynököket, és hogy pontosan milyen információkat adott tovább az amerikaiaknak, de egy, az ügyet jól ismerő forrás szerint politikai, gazdasági és stratégiai dolgokról is szó van. Az amúgy is hamarosan nyugdíjba vonuló Lu egyelőre megúszta a büntetést. Ezek szerint a miniszterhelyettes nem dolgozott az amerikaiaknak, a forrás szerint egyetlen bűne, hogy nem ellenőrizte, kit alkalmaz.

A kínai kormány amúgy sem akar nagy felfordulást, a Kommunista Párt ugyanis évtizedes hatalomváltásra készül, és Bo Xilai chongqingi párttitkár ügye már amúgy is felkorbácsolta a kedélyeket. A botrány februárban robbant ki, amikor Chongqing rendőrfőnöke az amerikai nagykövetségen keresett menedéket. Miután kiderült, hogy a rendőrfőnök Bo felesége után nyomoz egy gyilkossági ügyben, Bót felfüggesztették tisztségeiből. A párttitkár feleségét le is tartóztatták, és azzal gyanúsítják, hogy üzleti ügyek miatt megölt egy brit üzletembert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.