Amerikai katonákra vadásznak az iraki rendőrök

Iraki rendőrök öltek meg négy amerikai katonát és végeztek a katonák egyik tolmácsával is az észak-iraki Moszulban. Egy éven belül harmadszor fordult elő, hogy az iraki kormány katonája vagy rendőre ölt meg amerikai katonákat.

Iraki rendőrök öltek meg négy amerikai katonát és végeztek a katonák egyik tolmácsával is az észak-iraki Moszulban – közölte egy  iraki belügyminisztériumi forrás, hozzátéve, a két támadónak sikerült elmenekülnie a helyszínről.

Az amerikai hadsereg egy előzetesnek mondott jelentésben csak az iraki tolmács halálát erősítette meg, és három amerikai katona sérüléséről számolt be.

Bő egy éven belül harmadszor fordult elő, hogy az iraki kormány katonája vagy rendőre ölt meg amerikai katonákat. Hétfőn a Bagdadtól északra fekvő Dijála tartományban szintén iraki tolmácsukkal együtt öltek meg három amerikai katonát.

A Reuters brit hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a támadást álrendőrök hajtották végre. A források elmondták, hogy a hidak és alagutak őrzését ellátó rendőri erő két tagja nyitott tüzet az amerikai katonákra és tolmácsaikra, akik egy találkozóra tartottak.

A Moszult is magába foglaló Ninive tartományban az amerikai erők az iraki hadsereggel együttműködve járőröznek, illetve célzott műveleteket hajtanak végre a szunnita lázadók ellen.

A szunniták, síiták, keresztények és kurdok által vegyesen lakott másfél milliós Moszult az al-Kaida-féle terrorcselekmények legfőbb célpontjának tartják. Az al-Kaida iraki szárnyának fegyvereseit Bagdadból és az ország nyugati részéből 2007-ben már kiszorították.

Februárban eddig kilenc Irakban szolgáló amerikai katona halt meg ellenséges tűzben, hat évvel azután, hogy az amerikaiak vezette invázió megdöntötte Szaddám Huszein rendszerét. Előzőleg januárban négy amerikai katona esett el, ami az amerikaiak eddigi legkisebb havi veszteségét jelentette a közép-keleti országban az invázió kezdete, 2003 márciusa óta.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.