Amerikai katonák Szíria területén mértek csapást

Amerikai katonák megöltek nyolc civilt vasárnap Szíria keleti részén, az iraki határ térségében egy kommandós akcióban - közölte a szíriai állami televízió és a SANA hivatalos hírügynökség.

Négy másik embert sebesülésekkel kórházba szállítottak. (Az ad-Dúnia szíriai magántelevízió kilenc halottról és 14 sebesültről tud.) A beszámolók szerint Irak felől berepült négy helikopterről ugráltak le a támadók, és az iraki határ irányába is távoztak a késő délutáni akció után. Egy épülőfélben lévő ház ellen intéztek rohamot asz-Szukkaríja tanyán, az iraki határtól nyolc kilométerre.

A szíriai külügyminisztérium tiltakozásul bekérette a damaszkuszi amerikai ügyvivőt és Irak diplomáciai képviselőjét. A szíriai külügyminiszter-helyettes azt mondta, Szíria elítéli ezt a "súlyos támadást". A határ iraki oldalán fekvő Káim városának polgármestere megerősítette, hogy szíriai oldalon amerikai helikopterek támadtak egy falut. Szavai szerint a települést szíriai katonák vették körül.

Előzőleg helyiek hét halottról beszéltek, azt mondták, az áldozat két munkás, egy férfi és annak négy fia. Egyelőre sem a Nyugat-Irakban állomásozó amerikai erők, sem a washingtoni védelmi minisztérium nem adott közelebbi felvilágosítást az esetről.

John Kelly vezérőrnagy, a Nyugat-Irakba vezényelt amerikai erők parancsnoka azt mondta csütörtökön, hogy az amerikai csapatok megkétszerezik a szíriai határ biztosítását célzó erőfeszítéseiket. Szavai szerint ugyanis Szíriából továbbra is szivárognak be Irakba a lázadók sorait erősítő fegyveresek.

(MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.