Amerikai érdemrendet kapott Tony Blair

A közel-keleti kvartett képviselőjét, volt brit miniszterelnököt az emberi jogok érvényesüléséért és konfliktusok megoldásáért tett erőfeszítéseiért Szabadság Érdeméremmel tüntették ki az Egyesült Államokban.

A kitüntetést a philadelphiai Nemzeti Alkotmányközpontban (National Constitution Center) adta át a brit politikusnak helyi idő szerint hétfőn Bill Clinton volt amerikai elnök.

Blair óriási megtiszteltetésnek és elismerésnek nevezte a kitüntetést, különös tekintettel arra, hogy Philadelphia az amerikai szabadságjogok, a demokrácia és az alkotmány bölcsője. Arról beszélt, hogy a szabadságot erőfeszítések árán lehet csak elnyerni, s nem lehet véletlenségből szert tenni rá. Blair 1997 és 2007 között volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. A Nemzeti Alkotmányközpont méltatta őt az észak-írországi és a koszovói konfliktus rendezésében vállalt szerepéért, illetve közel-keleti megbízottként végzett munkájáért.

A Szabadság Érdemérmet 1988-ban alapították, az amerikai alkotmány elfogadásának kétszázadik évfordulója alkalmából. A díjjal 100 ezer dolláros pénzjutalom jár, amelyet Blair két jótékonysági szervezetnek ajánlott fel. Korábban Szabadság Érdeméremmel tüntették ki mások között Mihail Gorbacsov volt szovjet vezetőt, Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt, Hamid Karzai afgán elnököt és Jimmy Carter volt amerikai elnököt is. A kitüntetés hétfői átadásakor a U2 együttes frontembere, Bono - a díj három évvel ezelőtti kitüntetettje - énekelt Tony Blair tiszteletére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.