Amerikai diplomata is aggódik a magyar médiatörvény miatt

Aggodalmát fejezte ki az új magyar médiatörvény miatt és a sajtószabadság fenntartására hívta fel Magyarországot az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete.

Ian Kelly január 20-án kelt közleményében egyebek között ezt írja: "Szoros szövetségesként és barátként felhívjuk Magyarországot, hogy tartsa fenn a média szabadságát otthon és mindenütt a régióban mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagja és az Európai Unió jelenlegi elnöke. Az új médiatörvény elfogadása komoly nemzetközi aggodalmakat keltett a szólásszabadság jövőjével kapcsolatban Magyarországon".

A nagykövet utalt Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-képviselője hét eleji budapesti látogatására és az általa korábban kifejtett aggodalmakra a média pluralizmusa és azon lehetséges kockázatok vonatkozásában, amelyek az új törvény nyomán a sajtótermékek pénzügyi, politikai és szerkesztési függetlenségét veszélyeztetik. Az Egyesült Államok kiemelt figyelmet fordít a szólásszabadságra, ezen belül a sajtószabadságra mint alapvető demokratikus jogra - áll a közleményben.

Ian Kelly sürgeti a magyar tisztségviselőket, hogy vegyék figyelembe a törvény kapcsán megfogalmazott aggodalmakat, beleértve azokat, amelyeket Mijatovic asszony vetett fel, és biztosítsák a szólásszabadság, ezen belül a sajtószabadság maradéktalan érvényesülését Magyarországon, amely országot - írja - hosszú ideig a totalitarizmus elleni harc egyik vezéreként tartottak számon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.