Amerikai bázis miatt bukhat a japán miniszterelnök

Meg tudod csinálni? – kérdezte állítólag nemrég Barack Obama japán kollégáját, Hatojama Jukiót Washingtonban. A szigetország lakossága hasonló kérdést tesz fel a hitelét és szavahihetőségét egyre jobban elvesztő kormányfőnek, akinek akár bele is törhet a bicskája egyik választási ígéretébe.

Japán első embere tavaly augusztusi megválasztása előtt kijelentette ugyanis, hogy elviszi Okinaváról az amerikai hadsereg Futenma légibázisát. A támaszpont a nyolcvanezres Ginovan városka kellős közepén van, és egy 2006-os japán-amerikai bázisáthelyezési megállapodás szerint a Tokiótól ezerötszáz kilométerre, délre található Okinava egy másik, kevésbé zsúfolt részére kellene telepíteni azt.

Annak ellenére, hogy Okinava második legnagyobb munkáltatója az amerikai hadsereg, és a lakosság több évtizede együtt él az amerikai katonákkal – akik közül jelenleg huszonötezren állomásoznak ott –, nagyon sokan szeretnék őket a határaikon kívül látni. Április végén kilencvenezer tüntető követelte legalább a Futenma bázis elmozdítását, de sokan a teljes csapatkivonást látnák a legkívánatosabbnak. 

A Japánt kormányzó Demokrata Pártban is vannak ilyen hangok, a párt koalíciós partnere pedig egyértelműen bázisellenes politikát folytat. Igen ám, de a országban állomásozó ötvenezer amerikai katona jelenléte biztosítja a szigetország védelmének egy részét – és Kelet-Ázsia viszonylagos nyugalmát. Ráadásul a 2006-ban megkötött japán-amerikai egyezményben a két fél már megegyezett a bizonyos mértékű átcsoportosításról. A helyiek kedvében járva ezt rúgta fel Hatojama, május végéig adva magának haladékot arra, hogy új helyet találjon a bázisnak.  Ezzel viszont magára haragította Washingtont, aki ragaszkodott volna a megállapodáshoz, és amelynek hatására a japán-amerikai kapcsolatok nem kis csorbát szenvedtek.

Az utóbbi napokban az is bizonyossá vált, hogy az eredeti tervhez képest nincs más reális alternatíva. Hatojama május elején elutazott Okinavára, hogy a helyiek együttműködését kérje a terv végrehajtásához, amelyen azért közben minimális módosításokat végrehajtottak. A hiteléből fokozatosan veszítő japán miniszterelnök elfogadottsága huszonegy százalékra csökkent. Hatojamának még a mentőötlete is kudarcot vallott.

A Japán déli részén fekvő, 27 ezres lélekszámú kis sziget, Tokunosima ugyanis pénteken elutasította a kormányfő kérését, hogy fogadjon be amerikai katonákat és helikoptereket az okinavai támaszpontról. Tokunosima mindössze három városkájának egyike, Amagi pénteken petíciót adott át arról, hogy a sziget egésze határozottan ellenzi az amerikai katonák befogadását. A petíciót 26 ezren írták alá, a támogatók között volt több olyan személy is, aki nem a szigeten lakik.

A bázisügy mellett problémáit az is tetézi, hogy a Demokrata Párt egyik legfőbb emberét, a háttérből irányító „árnyéksógun”, Ozava Icsiró ellen hűtlen kezelés és sikkasztás miatt emelt vádat az ügyészség. A japánok ötvenhét százaléka gondolja azt, hogy a kormányfőnek le kellene mondania, ami egyesek szerint hamarosan be is következhet. Valószínűbb azonban, hogy pártja megvárja a júliusi felsőházi választások eredményét, és annak tükrében dönt a megválasztásakor, tavaly augusztusban még messiásnak hitt Hatojama sorsáról.

Barack Obama és Hatojama Jukio közös sajtótájékoztatója tavaly novemberben Tokióban
Barack Obama és Hatojama Jukio közös sajtótájékoztatót tart Tokióban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.