Amerikai romboló a Fekete-tengeren

A constantai kikötőbe tart a USS Truxtun romboló. Az információ az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének Facebook-oldalán jelent meg. A bejegyzés szerint az Arleigh Burke osztályba tartozó rombolóhajó március 8–11. között tartózkodik a romániai kikötőben „rutinlátogatáson", illetve részt vesz a román és bolgár erőkkel közös gyakorlatokon. A bejelentés megerősíti a török sajtó szerdai értesülését, miszerint egy amerikai hadihajó kapott engedélyt, hogy áthaladjon a Boszporuszon a Fekete-tenger irányába.

„Az USS Truxtun fekete-tengeri műveleteiről már jóval azelőtt döntöttek, hogy a hajó elhagyta volna az Egyesült Államokat" – pontosította később a 6. amerikai flotta a rombolóról közült információt. A közlemény szerint az USS Truxtun 300 tengerésszel a fedélzetén hajózik, és egyike a jelenleg a görögországi Pireuszban horgonyzó USS George H.W. Bush repülőgéphordozó kísérőhajóinak.

A 2009 hadrendbe állított USS Truxtun több típusú föld-levegő rakéta kilövésére képes, valamint SM-3 típusú elfogórakétákkal, tengeralattjárók elleni és Tomawahk rakétákkal van feleszerelve. A hajó két Seahawk SH-60 típusú vadászhelikoptert fogadására képes.

Közben Traian Basescu államfő bejelentette, hogy Románia ott akar lenni az ukrán rendezésére alakítandó tárgyalócsoportban. Ezt az ukrán válságnak szentelt uniós csúcsértekezletre indulóban mondta Basescu. Azzal érvelt, hogy Ukrajnában 400 ezres román kisebbség él, Románia nem függ az orosz gáztól, s az uniós országok közül Romániához van legközelebb a Krím-félsziget, valamint egy másik befagyott konfliktusövezet, a Moldovai Köztársasághoz tartozó szakadár Dnyeszter menti Köztársaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.