Amerikai-orosz egyetértés a START utódjáról

Az Egyesült Államok és Oroszország új egyezmény kidolgozására törekszik a hadászati támadó fegyverek számának csökkentéséről, még azelőtt, hogy az erről szóló, jelenleg érvényes START-szerződés az év végén lejár - ebben egyezett meg szerdán Londonban Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

A két államfő a húsz vezető ipari és fejlődő ország (G20) londoni csúcstalálkozója előtt tartott megbeszélést.

Az erről kiadott közös közlemény szerint Obama és Medvegyev döntésre jutott arról, hogy kétoldalú kormányközi tárgyalások kezdődnek egy új, átfogó, kötelező érvényű hadászati fegyverzetcsökkentési egyezményről, amely a START-szerződés helyébe lép. A két elnök a tárgyalások haladéktalan megkezdésére utasította a szakértőket, akiktől már júliusra jelentést kért az addig elért haladásról. A nyilatkozat szerint továbbra is nézeteltérések vannak az európai rakétaelhárító rendszerek telepítéséről, de a felek "megvitatták az együttműködés új lehetőségeit" ebben a kérdésben. A közlemény úgy fogalmaz, hogy a két kormány áttekinti "a támadó és a védelmi célú fegyverzetek közötti kapcsolatot".

A közös közlemény szerint a szerdai találkozón megegyezés született arról is, hogy a két ország "túllép a hidegháborús mentalitáson", és "új kezdetet" hirdet a kétoldalú viszonyban.

Obama és Medvegyev a közös közleményben rögzítette ugyanakkor azt is, hogy a tavalyi orosz-grúz fegyveres konfliktus megítélésében változatlanul "jelentősek a különbségek". A két államfő azonban megegyezett arról, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket "a jelenlegi instabil helyzet" békés és tartós megoldásáért.
Obama, aki elnökként először találkozott Medvegyevvel, a tárgyalás után közölte: elfogadta az orosz elnök meghívását, és a nyáron Moszkvába látogat.

Obama Kínába látogat

Az amerikai elnök Kínába szóló meghívást fogadott el - jelentették be szerdán Londonban, ahol Barack Obama találkozott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel.

A közlemény szerint a látogatásra az év második felébe kerül sor. A két elnök megállapodott, hogy "fokozzák az egyeztetést és az együttműködést a globális gazdasági és pénzügyi kérdésekben". E célból létrehoznak egy amerikai-kínai stratégiai és gazdasági párbeszéd elnevezésű fórumot, amely a nyáron Washingtonban ül össze először. Az Egyesült Államokat Hillary Clinton külügyminiszter és Timothy Geithner pénzügyminiszter fogja képviselni.

A felek egyetértettek abban, hogy a nemzetközi pénzügyi intézményeknek több eszközre van szükségük, s elhatározták, hogy tenni fognak ennek érdekében. Megállapodtak a protekcionizmus elleni küzdelemben is.

A találkozón azt is eldöntötték, hogy mielőbb tárgyalni fognak az emberi jogok helyzetéről. Szó volt az észak-koreai nukleáris leszerelésről, az iráni atomfejlesztési programról és a két ország hajói között nemrég lezajlott tengeri incidensről is. Ez utóbbi tisztázásának céljából Pekingbe utazik az amerikai haditengerészet egy magas rangú képviselője, s ezt viszontlátogatás követi a kínai haditengerészet részéről.

 

 

 

 

 

 

Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök találkozója Londonban, 2009. április 1-én
Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök találkozója Londonban, 2009. április 1-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.