Amerikai nagykövetségre menekült a szudáni nő

A szudáni amerikai nagykövetségen van Meriam Ibrahim, az a szudáni nő, akit hitehagyás miatt terhesen halálra ítélt a kelet-afrikai ország bírósága. Az információt a nő amerikai állampolgárságú férje, Daniel Wanit közölte a CNN-nel pénteken.

Ibrahimot május elején ítélte el a szudáni igazságszolgáltatás, azonban nemzetközi visszhang miatt június 23.-án szabadon engedték őt és két kisgyermekét: egy húszhónapos kisfiút és a börtönben született leánycsecsemőt.

„ Az Úrra bízom." – mondta Ibrahim, mikor egy riporter a jövőjéről kérdezte.

Nem mehetett azonban nagyon messzire, másnap már a hatóságok várták rá a Szudán fővárosában, Kartúmban lévő reptéren, ahonnan családjával ment volna az Egyesült Államokba.

A szudáni nemzeti hírszerzési és biztonsági szolgálata a Facebook oldalán azt írta, azért tartóztatták fel a 27 éves nőt, mert illegálisnak minősítették a kiutazását és erről mind a szudáni, mind pedig az amerikai nagykövetséget értesítették. A CNN szerint Ibrahimnak van amerikai vízuma.

Marie Harf, amerikai kormányszóvivő szerint a nő és a családja biztonságos helyen vannak. „ A szudáni kormány biztosított minket arról, hogy a család továbbra is biztonságban marad. További információkat mondunk majd, ha az adatvédelmi törvények engedik majd."

Ibrahimot néhány hete vették őrizetbe, mikor bátyja feljelentette, mert egy keresztény férfihez ment nőül. A szudáni hatóságok először csak figyelmeztették a nőt, hogy térjen át az iszlámra, mert a helyi törvények szerint akinek az apja muzulmán – mint az övé – annak automatikusan a muzulmán hit szerint kell élnie. Ibrahim ezt elutasította. Arra hivatkozott, hogy még nagyon kicsi, hatéves volt, amikor az apja elhagyta a családot, ő pedig soha nem is volt muzulmán, etióp ortodoxnak nevelték. Ezután hitehagyás miatt halálra ítélték.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.