Amerikai kiképzőbázist is támadott az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IS) fegyveresei csütörtökön átvették az irányítást a nyugat-iraki al-Bagdadi város felett, melynek közelében az amerikai légierő bázisa található. A támaszponton iraki katonák kiképzése zajlik.

A szunnita iszlám szélsőségesek hónapok óta ostromolták az iraki Anbar tartományban található várost. A fegyveresek két fronton támadtak és hatoltak be al-Bagdadiba – írja a Reuters titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

Tisztviselők szerint felkelők egy másik csoportja lecsapott a nagy erőkkel őrzött Ajn al-Aszad katonai légibázisra is, mely öt kilométerre található al-Bagdaditól. Az IS-erőinek nem sikerült betörnie a támaszpontra, ahol körülbelül 320 katona tartózkodik. Nagy részük amerikai kiképzőtiszt, de az iraki hadsereg egyik alakulata is a bázison van.

Az al-Bagdadinál zajló heves harcokat a Pentagon szóvivője is megerősítette. Elissa Smith elmondta, hogy az amerikai kiképzőbázist nem érte közvetlen támadás, de a támaszpont közelében harcok zajlottak.

Az iraki védelmi minisztérium nem kommentálta az Anbarban történt incidenst, de a tartomány egyik vezetője is megerősítette, hogy az Iszlám Állam fegyveresi betörtek al-Bagdadiba, és kormányépületekre támadtak.

Anbar tartomány nagy része már az IS ellenőrzése alatt áll, hasonlóképpen Irak nyugati és északi részéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.