Amerikai katonákat büntetnek a kunduzi kórház lerombolása miatt

Több mint tucatnyi katonát vont felelősségre az amerikai hadsereg az afganisztáni Kunduz kórháza ellen tavaly októberben végrehajtott légi támadás miatt. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet által üzemeltetett létesítményt gyakorlatilag lerombolta, és 42 embert gyilkolt meg a bombázás, amelyet John Campbell tábornok, az afganisztáni amerikai csapatok akkori parancsnoka emberi tévedés által okozott, „tragikus, de elkerülhető szerencsétlenségnek" nevezett.

A fegyelmi eljárást az után indították, hogy a Pentagon kivizsgálta a történteket (az erről szóló jelentés várhatóan a jövő héten válik nyilvánossá), és elismerte, hogy tévedésből lőtték az egészségügyi intézményt.

Büntetőjogi felelősségre vonásra azonban senkinek sem kell számítania, az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a vétkesekre kiszabott szankciók kizárólag adminisztratív jellegűek. Mint a BBC összefoglalója írja, néhányan megrovást kaptak, másokat felfüggesztettek a beosztásukból. Tiszteket és közkatonákat is megfenyítettek, ám egyetlen tábornok sem kapott büntetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.