Irán külföldön dúsítja az uránt

Közvetlen tárgyalásba is bocsátkozott egymással az amerikai és az iráni magas rangú küldött a genfi hathatalmi konferencián, amelynek központi témája a Teherán által szorgalmazott nukleáris program tisztázása. Annyi kiderült: Irán hajlandó folytatni a megbeszéléseket a hatok csoportjával.

Harminc év után először közvetlenül is beszélt egymással Washington és Teherán. A csütörtöki genfi tárgyalások ebédszünetében megejtett találkozót William Burns, az amerikai külügyminisztérium rangsorban harmadik hivatalnoka és Szaíd Dzsalili, az iráni delegáció vezetője között „jelentős fejleményként” értékelték megfigyelők. Brüsszelben még szerdán azt mondta Philip Gordon amerikai külügyi államtitkár, hogy az Obama-kormány komolyan jelezni kívánja nyitási szándékát Irán felé.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország az uniós fődiplomata, Javier Solana vezetésével bő egyéves szünet után ült tárgyalóasztalhoz az iráni küldöttséggel, amely maga hozta szóba az atomprogramot, de megismételte: Teheránnak joga van a nukleáris energia békés felhasználásához.

A nap végén Solana bejelentette, hogy Irán  beengedi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőreit abba a dúsítóba, amelynek létéről csak a múlt héten számolt be, miután diplomáciai úton értésére adták: az Egyesült Államok évek óta tudja, mi folyik a létesítményben. Továbbá – és Solana erre nyomatékosan felhívta a figyelmet – az iráni-orosz atomenergetikai együttműködés keretében keletkezett, és Teheránban lévő alacsony dúsítású uránt elviszik Iránból, másutt tovább dúsítják, majd visszaviszik. Még októberben újabb, technikai jellegű találkozót is tartanak.

A csütörtöki eszmecsere felülmúlta a várakozásokat, hiszen a hatok szankciókat emlegettek, ha Irán nem enged. Teherán viszont jelezte, kész a büntetőintézkedések fogadására. Úgy látszott, hogy a menetrendet és a követeléseket illetően a hatok maguk is megosztottak valamelyest. Az Egyesült Államok mindenképpen szeretné elkerülni, hogy a térségben atomfegyverkezési verseny induljon meg, vagy hogy az izraeliiráni feszültség háborúba torkolljon, és szeretné hosszabb távon Iránt megnyerni az afgán rendezésnek is. Az amerikai tárgyalók ezért inkább azt szorgalmazták, hogy Irán tisztázza atomprogramjának jellegét.

Az európaiak illetve az oroszok és a kínaiak viszont az urándúsítás mielőbbi leállítását akarták elérni, és a második dúsító azonnali nemzetközi ellenőrzését követelték. Solana ugyanakkor azt mondta, hogy a hatok minap a New York-ban általuk aláírt közös nyilatkozat szellemében jártak el Iránnal szemben, vagyis egyetértenek abban, hogy megakadályozzák Irán atomfegyverkezési vágyainak a valóra váltását.

Irán is kicsikart azonban engedményeket: Dzsalili szerint új együttműködés kezdődhet a globális ügyek kezelésére. Ezek között említette az atomfegyverek elterjedésének meggátlását, a leszerelést, a regionális biztonsági kérdések megvitatását, sőt az emberi jogokat is. S hozzátette: jó tárgyalásokat folytattak. De újra azt is, hogy minden államnak joga a nukleáris energia békés felhasználása.

 

 

Iran's chief nuclear negotiator Saeed Jalili (L) arrives for a meeting on nuclear power of Iran in Geneva October 1, 2009. Six world powers met with Iran in Switzerland on Thursday for talks U.S. officials said would need to convince them Tehran was
Iran's chief nuclear negotiator Saeed Jalili (L) arrives for a meeting on nuclear power of Iran in Geneva October 1, 2009. Six world powers met with Iran in Switzerland on Thursday for talks U.S. officials said would need to convince them Tehran was prepared to show it was not hiding plans for a nuclear bomb. REUTERS/Dominic Favre/POOL (SWITZERLAND)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.