Amerikai hadihajó a líbiai partoknál

Az Egyesült Államok az észak-afrikai ország azonnali elhagyására szólította felé az állampolgárait nem sokkal azután, hogy Ahmed Majtík miniszterelnök éppen hogy csak megúszott egy támadást a rezidenciája ellen.

Szerdán Líbia partjaihoz vezényeltek egy kétéltű amerikai hadihajót. A USS Baatan ezer tengerészgyalogossal és harci helikopterekkel a fedélzetén napok múlva megérkezik az észak-afrikai ország menti vizekre. Elővigyázatossági intézkedésről van szó, ha Líbiából evakuálni kellene az amerikai nagykövetséget. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedd este Líbia azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat a kiszámíthatatlan és instabil biztonsági helyzet miatt.

Ez utóbbinak volt ékesszóló példája az a támadás, amelyet az észak-afrikai ország nemrég megválasztott miniszterelnökének, Ahmed Majtíknak a rezidenciája ellen hajtottak végre kedden. Az egyik tanácsadója bejelentése szerint az épület ellen kézi lőfegyverekkel és rakétákkal indítottak ostromot, amelyet a kormányőrök visszavertek. Egy támadó megsérült, két másikat őrizetbe vettek. Majtík és családja ép bőrrel megúszta a támadást.

Líbiában a kormánynak évek óta sem sikerül megfékezni azokat a milíciákat, amelyek oroszlánrészt vállaltak a 2011 októberében meglincselt diktátor, Moammer Kadhafi rezsimje elleni harcból. Az anarchikus viszonyokra jellemző, hogy Kalifa Haftar tábornok, akit eredetileg a kormány küldött el harcolni a keleti országrész iszlamistái ellen, a múlt héten a tripoli parlament megtámadására utasította az egységeit, miután szóltak neki, hogy állítsa le a hadműveleteket.

Az amerikaiak már csak azért nem akarnak kockáztatni Líbiában, mert tavalyelőtt nagyon megégtek. 2012. szeptember 11-én egy milíciai megtámadta az Egyesült Államok bengázi konzulátusát. Az akcióban Christopher Stevens nagykövet is életét vesztette – emiatt a republikánusok a Barack Obama vezette demokrata adminisztrációt vádolják – a kirendeltség pedig azóta is csökkentett létszámmal működik.

Eközben jelentkeztek a líbiai iszlamisták is. Az Ansar al-Saria nevű, az al-Kaidával is kapcsolatokat ápoló terrorista szervezet vezetője, Mohamed Zahavi figyelmeztette az egyesült Államokat, nehogy beavatkozzon, a konfliktusba, mert Líbiában „valami Afganisztánnál, Iraknál és Szomáliánál is rosszabb" várja. Zahavi szerint az amerikaiak most azt a Haftart támogatják, aki csak „egy új Kadhafi", az Egyesült Államok ügynöke. (Ennek az az oka, hogy Haftar amerikai állampolgár. Ezredes volt, amikor a csádi-líbiai konfliktusban több száz emberével foglyul ejtették, Kadhafi pedig a nyilvánosság előtt megtagadta. 1990-ben a CIA menekítette ki Csádból, ahol aztán több mint húsz évig élt. Csak a líbiai forradalom kitörésekor ment vissza.) A bengázi konzulátus elleni tavalyelőtti támadást az Ansar al-Saria szélsőségesei hajtották végre.

Ami Majtíkot illeti, őt kaotikus jelenetek közepette a parlamenti iszlamisták támogatásával ebben a hónapban választották meg miniszterelnöknek. A civilben üzletember politikus nemzeti párbeszédet ígért és harcot azok ellen a keleti milíciák ellen, Líbia olajának a jelentős részére rátették már a kezüket. Elődje, Abdullah al-Thani egy hónap után a családját érő támadások miatt mondott le, Ali Zeidan korábbi kormányfő pedig egy olajszállítmány miatt bukott meg, amelyet az egyik keleti milícia adott el Észak-Koreának, a 36 millió dolláros szállítmány pedig ki is hajózott Esz Szider kikötőjéből. Az amerikaiak segítettek visszaszerezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.