Amerikai fogolycsere: egyre többen halnak meg Bergdahl miatt

Egyre kétségesebbé válik, hogy megérte-e Bergdahl után menni. Hat katona halt meg keresése közben, utólag pedig öt guantanamói foglyába került Amerikának. Azt pedig John Kerry külügyminiszter is elismerte, hogy a kiengedett foglyok komoly problémákat okozhatnak, ha visszatérnek a harctérre.

Bergdahl dezertált és veszélyeztette társainak életét – mondta Cody Full, Bergdahl egykori szobatársa az amerikai képviselőház külügyi bizottságának.

Az öt guantanamóiért elcserélt katona ügyét szerdán kezdték el vizsgálni Amerikában. Az egykori lakótárs, akivel szoros viszonyban volt Bergdahl, azt mondta a meghallgatáson, hogy nincs kétsége afelől, hogy társa elszökött – írja a CNN. „A legvégső árulást jelenti, hogy valaki, akiben meg kell bíznod, saját szabad akaratából dezertál. Bowe Bergdahlt nem kellene úgy beállítani, mint aki becsülettel és kiválósággal szolgált" – mondta Full.

Mike Waltz, aki egy különleges katonai egységet vezetett Kelet-Afganisztánban, mikor Bergdahl eltűnt, azt mondta, hogy akkor az összes katonai erőforrást azon a területen az eltűnt katona keresésére használtak. Ezt a lekötöttséget pedig a tálibok arra használták, hogy további támadásokat indítsanak.

„Hamis adatokat kezdtek az információs rendszerünkbe küldeni, hogy csapdába csalják erőinket" –mondta Waltz. „Ha valakit ezalatt megöltek, az azért történt, mert Bergdahlt keresése miatt kinn volt a terepen."

Bergdahl korábbi osztaga szerint legalább hat katona halt meg a kutatócsoport tagjai közül – beleértve Darry Andrews hadnagyot is, akinek édesapja megszólalt a tárgyalás során. „Bergdahlt sosem említették. De mióta a hadifoglyot kiengedték, hat elhunyt katona családjával tudatták, hogy fiúk valójában akkor halt meg, mikor Bergdahlt keresték" – mondta.

Andrews-t egy rakéta meghajtású gránát ölte meg, mialatt az egysége egy lerobbant járművet próbált meg javítani. A szülők eddig úgy tudták, hogy fiúk egy magas rangú tálib vezető keresése közben ölték meg.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.