Amerikai bombák Irakra

Három évvel a kivonulás után ismét katonai szerepet vállalt az Egyesült Államok Irakban. Az USA két F/A-18-as harci repülőgépe az Iszlám Állam (IS) nevű szélsőséges szunnita milícia tüzérségi állásait bombázta – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium. A bombázott iszlamista csapatok Erbilt, a kurd autonóm területek fővárosát támadták.

Barack Obama amerikai elnök washingtoni idő szerint csütörtök este videóüzenetben jelentette be, hogy humanitárius segítséget nyújt az észak-iraki hegyekbe menekült vallási kisebbségeknek, illetve engedélyt adott „korlátozott légi csapások" végrehajtására. Nem sokkal később vizet és nyolcezer adag élelmet dobtak le két, vadászgépek által kísért repülőről annak a több tízezer embernek, aki a Szindzsar hegyre menekült az iszlamista előrenyomulás elől. Egyetlen csomagban főtt rizs vagy lencse, kenyér vagy keksz, mogyoróvaj vagy lekvár van, összesen 2200 kalória. Magyar idő szerint pénteken háromnegyed egykor pedig bombáztak.

A választási kampányában a háborúk lezárását ígérő elnök hangsúlyozta: nem hagyja, hogy az USA újra belesodródjon egy iraki háborúba. Az Irakban élő kisebbségeket azonban népirtással fenyegeti az IS, és ezt „óvatos és felelősségteljes" cselekvéssel meg lehet akadályozni.

Az iszlamista szervezet június óta arat meglepetésgyőzelmeket, amikor elkezdett Bagdad felé nyomulni. Eközben elfoglalta Irak második legnagyobb városát, Moszult , és az ellenőrzése alá vonta Irak legnagyobb vízierőművét. A kurd területeket eddig nem támadták, feltehetően azért, mert tartottak a kurd pesmerga harcosoktól. Ám a múlt héten a kurd területek felé indultak, az ősi jazidi vallás követői pedig a hegyekbe menekültek, ahol sem étel, sem víz nincs. A helyi jelentések arról számolnak be, hogy emiatt már legalább negyven gyermek életét vesztette. A Reuters szerint már több százezer iraki keresztény, illetve más kisebbségi menekült el a „hitetlenek kiirtásával" fenyegető IS elől. Az iszlamisták számos foglyukat keresztre feszítették, lefejezték, és az erről készített videókat közzétették az interneten.

Az amerikai elnök eddig elkerülte, hogy katonai szerepet vállaljon a Közel-Keleten. Szíriában még akkor sem bombázta Aszad elnök csapatait, amikor kiderült, hogy vegyi fegyvereket vetettek be, pedig korábban ezt nevezte a „vörös vonalnak." Az IS előrenyomulásakor pedig Washington éreztette: addig nem veti be légierejét, amíg Núri al-Maliki iraki kormányfő helyett nem jön egy olyan vezető, aki nem osztja meg az országot.

Maliki még a helyén van; beszéde szerint az amerikai elnök számára a Szindzsar hegyen veszteglő menekültek jelentették a fordulópontot. „Éheznek. A gyerekek szomjan halnak. Ezeknek az ártatlan családoknak egy választásuk van: lejönnek a hegyről és lemészárolják őket, vagy maradnak, és lassú éhhalált halnak" – mondta. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Erbil a kurd olajmezőkön dolgozó brit és amerikai vállalatok központja. Ha elesik, jelentős nyugati érdekek sérülnek, illetve amerikai és brit munkások kerülnek veszélybe.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.